Kleuren

Coverafbeelding van: Kleuren

Trefwoord(en)
kleuren
schilderen
spelen

Genre
hobby

Vanaf
3 jaar

Hervé Tullet kennen we van zijn speelse boeken rond kleur en kleurbeleving. Hij weet steeds jonge kinderen te begeesteren met abstracte figuren of vlekken en inspireert hen om zelf aan de slag te gaan met verf en kleur.
In dit boek herhaalt hij wel zo’n beetje wat hij deed in ‘Een boek’ (2010). Het begint met een grijze stip waarop je moet drukken. “Druk op het grijze bolletje, dan komen zijn vriendjes ook!” Als je de pagina omslaat zie je allerlei gekleurde vegen verschijnen. “Daar zijn ze al! Ze zijn een beetje verlegen. Druk nog maar eens.” Op de volgende pagina verschijnen er dan meer vegen en daarna nog meer. Dan vraagt de auteur je om je hand op de bolletjes te leggen en je ogen vijf tellen te sluiten. Op de volgende pagina zie je een witte hand over de gekleurde bolletjes heen. Voor kinderen is dit magie ten top! En zo gaat het interactieve boek verder: neem blauw van de blauwe vlek en aai de gele bol, die wordt dan groen. Of schud het boek goed door elkaar zodat geel en blauw zich deels mengen, of laat het boek naar rechts overhellen zodat de rode vlek in de blauwe doorloopt, of neem wit van de witte vlek en maak alle kleuren lichter, of donkerder met zwart, of …
De laatste pagina besluit duidelijk en klaar waar het hier om gaat: “Kleur, speel, kijk en meng. Veel plezier!”
En plezier, daar zal het zeker niet aan ontbreken bij dit boek vol experimenteer- en schilderdrang.
De eenvoud en de speelsheid maken het aantrekkelijk en onmiddellijk bruikbaar voor erg jonge kinderen. Terwijl volwassenen met veel plezier naar dit werk zullen teruggrijpen om schilder- en mengoefeningen aanschouwelijk te maken. Vooraleer zelf aan de slag te gaan met verf en papier.
De korte tekst prikkelt en zet je aan tot actie. Hij is vaak wel erg betuttelend of belerend en zou aan kracht winnen als hij beknopter zou zijn of meer ‘to the point’. Maar vermits de tekst hier niet zo belangrijk is, doet dit aan het boek geen afbreuk.

Eric Vanthillo - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Hervé Tullet   

Illustrator
Hervé Tullet   

Uitgeverij
Oogappel   


Jaartal
2014

ISBN
9789002255656

Aantal pagina's
70

Prijs
€12,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Couleurs

Vertaler(s)
Annemie Bosmans