Kleine Vos en het mooiste wat er is

Na het bijzonder fraai ogende ‘Kleine Vos op zoek naar Overal & Nergens’ gaat Thysa Zevenbergen door met haar bijzondere techniek en snijdt ze zich een weg doorheen nieuwe ‘avonturen’ van Kleine Vos.
Deze keer vraagt Kleine Vos zich af hoe het zou zijn om een eend te zijn en te drijven op de plas met zijn vijven. Of hoe het zou zijn als zij een voslifant was, een combinatie van een olifant en een vos. Wat zou zij graag zitten wiegen als een mus tussen al die andere mussen op de tak. Of met hen meevliegen, mee met de wind over land en over zee. Maar zij kan er alleen maar van dromen. Zij voelt zich alleen, zij is niet gelukkig. Maar dan…

Net als het vorige boek is dit ook weer een pareltje van pure eenvoud. De snijkunst van Zevenbergen maakt dit boek apart. Met vaste hand en een scherp X-actomes snijdt zij figuren en omgevingen waarin heel wat te ontdekken valt. Deze kunstwerkjes worden vakkundig afgedrukt in sobere kleuren die een welkome rust uitstralen. De perfecte verbeelding voor dit soort intimistisch verhaal. Dit alles werd vakkundig en passend vormgegeven door Steef Liefting.
De eenvoudige tekst, telkens 4 regels op ABAB-rijm, kan echter niet bekoren. Vaak zitten de regels in hun rijm geforceerd, waardoor zij stroef klinken. Het vraagt dan van de voorlezer enige creativiteit om deze aan te passen tot een vlotte vertelling. Want wat dacht je bijvoorbeeld van “Wij eten nooit eens biet. Van spinazie houden wij dus niet.” De auteur schuwt ook de ouderwetse pen niet: “Wel heb ik ooit…” of “Maar mijn hemel, allemachtig”. Slechts een enkele keer treft hij raak, daar waar hij zich laat inspireren op het gedicht ‘Spleen’ van Michel van der Plas (of is het van Godfried Bomans, dat kan ook): “Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik lekker spelen”.
Jammer, want deze pareltjes van prenten verdienen beter.

Eric Vanthillo - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Ru de Groen

Illustrator
Thysa Zevenbergen

Uitgeverij
Samsara   


Jaartal
2020

ISBN
9789492995513

Aantal pagina's
34

Prijs
€14,90