Kleine matroos

aanrader Coverafbeelding van: Kleine matroos

Trefwoord(en)
zelfdoding
afscheid
rouwen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Kapitein en Matroos horen samen. Ze varen samen, Kapitein toont waarheen en hoe, Matroos stuurt er naartoe. Tot Kapitein niet meer weet waar naartoe. Matroos tracht te helpen en brengt iets lekkers voor hem mee. Hij probeert zoveel mogelijk te doen, maar Kapitein wil niets, hij wil ergens anders zijn. Hij laat Matroos alleen achter. Machteloos schrijft Matroos een brief vol boosheid, angst en verdriet. Want Matroos zonder Kapitein, dat kan toch niet? Maar dan brengt de zee een troostende boodschap…

Dit ontroerende debuut van kindercoach Hanne De Meester probeert een gevoelig thema in tekst en beeld te vangen. Met de hulp van Nele Bergmans die voor krachtige, sfeervolle illustraties zorgde, tracht ze het verhaal te vertellen van een kind waarvan de ouder uit het leven stapt. Met weinig woorden brengt ze toch een grote wereld vol gevoelens tot leven. De ritmische tekst op rijm leest prettig voor, maar tegelijk voel je de zwaarte van wat er gebeurt. Hoe Matroos probeert om Kapitein te helpen, de wanhoop en boosheid wanneer dat niet lukt. En het verdriet. Met daarna toch een hoopvol einde, dat moed geeft aan al wie luistert en het moeilijk heeft.
Dit verhaal ontroert, raakt je medeleven en zorgt ervoor dat je je niet alleen voelt als je met dezelfde gevoelens worstelt. Vanaf de eerste pagina voel je je betrokken bij Kapitein en Matroos en leef je met hen mee. Zowel in de tekst als in de illustraties zie je hoe Kapitein zich afwendt en uiteindelijk verdwijnt. Een schokkend beeld dat nog mooi verwerkt wordt in Matroos’ reactie nadien. Zo brengt dit boek de problematiek van Kopp-kinderen heel mooi in beeld. (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen).
Een ontroerend en sfeervol verhaal over en voor kinderen van ouders met psychische problemen. Een aanrader!

Mik Ghys - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Hanne De Meester

Illustrator
Nele Bergmans   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462917309

Aantal pagina's
25

Prijs
€17,95