Kleine catalogus van de collectie van S.M.A.K.

aanrader Coverafbeelding van: Kleine catalogus van de collectie van S.M.A.K.

Trefwoord(en)
beeldende kunst
musea

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Twintig jaar geleden werd het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent ‘geboren’. Reden voor een feestje, maar ook voor verschillende boeiende projecten, waaronder deze vuistdikke catalogus voor jong en oud.
Het is een origineel en knap hebbeding met een opvallende titel die de lading goed dekt: ‘Klein’ want hij past in je handtas (let wel, hij is best dik en zwaar…) maar ook omdat hij geschikt is voor ‘het kleine grut’ als kijkboek (+4) of als leesboek (+8) en voor iedereen die ouder is en ook nog openstaat voor kunstbeleving met een grote dosis verwondering.
De makers (en de kinderen) selecteerden uit de gehele collectie (meer dan 3000 kunstwerken) 150 werken die volgens hen het meest bijzonder, interessant, gevoelig, verwarrend, mooi, inspirerend, en zoveel meer zijn. Hierin komen verschillende kunstvormen aan bod: schilderkunst, collages, fotografie, videokunst, installaties, enzovoort. De kunstenaars zelf zijn al even verscheiden: van alle nationaliteiten, jong en oud, mannen en vrouwen, gekend en minder gekend, enzovoort.
Kortom, met deze knappe dikkerd hou je een geselecteerd museum in je handen waarin je naar hartenlust kan grasduinen. Van elk kunstwerk zie je een heldere foto (soms een fragment, soms helemaal, soms het werk zelf, soms het werk in de ruimte van het museum, …). Met ernaast een inspirerende zin die je verbeelding prikkelt en vaak de aanleiding is voor boeiende gesprekken tussen jong en oud. Daaronder lees je ook nog een korte beschrijving van het werk en de kunstenaar. De teksten zijn helder en houden netjes het midden tussen zakelijkheid en fantasie. Zo roepen zij een grote dosis verwondering op, die de kunstbeleving intensifieert. Natuurlijk vind je bij elk werk ook nog, zoals het een catalogus betaamt, de nodige zakelijke info: kunstenaar, plaats en jaartal van geboorte (en eventueel sterven), titel, grootte van het werk en de gebruikte technieken.
Dit is dus een ideaal kunstboek waarbij je – jong en oud samen – een museum kan bezoeken vanuit je luie zetel. Lezen, kijken, praten, associëren, en misschien ook zelf kunstzinnig aan de slag gaan en nog zoveel meer, deze catalogus roept het allemaal op.
Daarom, en ook door zijn uitgekiende vormgeving, raden wij dit boek graag aan aan alle kunstliefhebbers jong en oud.

Eric Vanthillo - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Filip Van de Velde
Aline Van Nereaux

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts   


Jaartal
2020

ISBN
9789463931595

Aantal pagina's
336

Prijs
€27,50