Kleine Broer

aanrader Coverafbeelding van: Kleine Broer

Trefwoord(en)
sprookjes
trollen
hart
helden
prinsessen

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

De Noorse auteur en vooral illustrator verbaasde ons reeds met zijn boek ‘Het gat’ (2015, Gulden Palet 2016). Met dit sprookje dat het midden houdt tussen een prentenboek en een graphic novel doet hij daar nog een schep bovenop.
Hij start zijn verhaal met een volledige pagina tekst, sierlijk en elegant als betrof het een klassiek sprookje. Over een koning die zeven zonen had waarvan er zes de wijde wereld introkken op zoek naar een prinses. Alleen Kleine Broer bleef bij hem. En maar goed, want de gemene trol die zijn hart verborgen hield op een verre plek had alle broers en hun zojuist gevonden prinsessen omgetoverd in stenen beelden. Kleine Broer besloot om hen te gaan zoeken, tegen de zin van de vader, en vertrok met het laatste paard dat nog op stal stond, een nerveus, armzalig en schurftig ros.
Dan begint het prentenverhaal zelf. Daarin zien we het ietwat slungelige kereltje uit ‘Het gat’ met zijn paard op weg naar vele avonturen. Het wordt een hele reis met een saxofoon en een olifant die hem later zal helpen, een wolf die hem de weg wijst en nog andere elementen die hem overkomen. In de grot ontmoet hij de prinses die door de trol gevangen gehouden wordt. Met haar listen en haar hulp zal hij het hart van de trol vinden en het vermorzelen. En de prinses en de Kleine Broer leefden nog lang en gelukkig.
Min of meer…

Een hele boterham dit verhaal, vol humor en verteld/getekend zoals niemand minder als Torseter dat kan. Het personage uit ‘Het gat’ ziet er niet uit als een held. Eerder een onopvallend en goedschiks mannetje zonder meer. Het lijkt alsof alles hem overkomt, wat het gehele verhaal in een fijne humorlaag drenkt.
De prenten, paginagroot of per 2 of meer op een pagina als een stripverhaal, zijn verbluffend. Torseter schildert, tekent, krast, voegt kleur toe, en vooral knipt en plakt zich een weg doorheen imposante taferelen vol gruwel en verbazing. Het zijn prenten die bij je binnenkomen en waar je niet op uitgekeken raakt. Elke keer als je terugkijkt in het boek ontdek je trouwens weer nieuwe elementen. Verbazingwekkend!
Ook een pluim aan de uitgeverij die dit knappe verhaal de juiste uitgave bezorgde met stevige kaft en linnen rug.
Een aan te raden voltreffer!

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2018.

Eric Vanthillo - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Øyvind Torseter

Illustrator
Øyvind Torseter

Uitgeverij
De Harmonie   


Jaartal
2017

ISBN
9789463360159

Aantal pagina's
118

Prijs
€24,90


Vertaald uit
Noors

Originele titel
Mulegutten

Vertaler(s)
Laila De Groot
Janna Kolff