Kleine Beer gaat naar school

Coverafbeelding van: Kleine Beer gaat naar school

Trefwoord(en)
school
bang
groot worden

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Binnenkort mag Kleine Beer naar school, maar daar heeft hij nog geen zin in. Zijn zusje Anna wel, maar die is nog te klein. Of mama nu voorleest, of zijn vragen beantwoordt, of met hem gaat fietsen, ze vertelt Kleine Beer elke keer dat hij groot genoeg is om naar school te gaan. Maar Kleine Beer wil thuis blijven bij zijn mama, haar horen voorlezen of in bomen klimmen met zijn vriendjes. Hij schakelt zelfs zijn knuffel in, die niet naar school wil. Wanneer hij een nieuwe rugzak krijgt, vindt hij die toch wel erg mooi. En hij is fier als hij al twee letters op de rug van zijn papa kan tekenen. Dat zijn vriendjes ook naar school komen, is natuurlijk een pluspunt. Ondertussen roept zijn zusje Anna steeds dat Kleine Beer een bofkont is. En uiteindelijk vindt Kleine Beer dat ook, want alleen grote kinderen mogen naar school. Grote kinderen zoals hij.

De opbouw van dit verhaal verloopt zachtjes en herkenbaar. Eerst is er de angst voor de school, voor het verlaten van mama en alle vertrouwde dingen. Maar stilaan komt er toch de nieuwsgierigheid. En vooral de voortdurende stimulans dat school alleen voor grote kinderen is, waardoor zijn zusje hem steeds een bofkont noemt. Niet alleen in de tekst vind je die mooie opbouw, ook in de illustraties zie je die terug. In het begin zie je een verlegen, droevig beertje dat je onmiddellijk ontroert. Maar stilaan zie je hem levenslustiger en enthousiaster worden. Tot hij uiteindelijk naar school mag.
Dit verhaal biedt een mooi uitgangspunt om te vertellen over school, voor peuters en kleuters die voor het eerst naar school mogen. De gevoelens van Kleine Beer zijn heel herkenbaar en geruststellend. De opbouw naar een vrolijk einde zal zeker helpen om die eerste belangrijke stap vlot te laten verlopen.
Een vrolijk voorleesverhaal over een kleine beer die groot wordt en naar school mag.

Mik Ghys - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Dany Aubert
Catherine Leblanc

Illustrator
Eve Tharlet   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2020

ISBN
9789051167900

Aantal pagina's
25

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Bald ist mein erster Schultag

Vertaler(s)
Merel de Vink