Klein Magazijn – 5

aanrader Coverafbeelding van: Klein Magazijn – 5

Trefwoord(en)
theater
toneel
scenario

Genre
hobby

Vanaf
15 jaar

Na een lange (uitgevers)stilte is Bebuquin, uitgever van toneelteksten, er terug met een vuistdikke bundel vol hedendaagse jeugdtheaterteksten. Elf in totaal, allemaal opgevoerd door verschillende gezelschappen tijdens de laatste twaalf jaren.
‘De koning zonder schoenen’ van Raf Walschaerts is een kort (maar krachtig) toneelstukje van 12 pagina’s voor een doelpubliek van +3, voor het eerst opgevoerd door 4Hoog in juni 2007. In deze fantasierijke tekst verliest de koning zijn schoenen en moet de ganse hofhouding op zoek ernaar.
‘Miss Moskou en de potloodmoordenaar’ van Hanneke Pauwe werd voor het eerst opgevoerd in september 2007 onder hoede van het productiehuis Villanella voor een doelpubliek van +7. Het is het melancholische maar grimmige verhaal van een Russisch meisje hier in het Westen en hoe zij overleeft tussen twee culturen. Pauwe weeft doorheen de concrete tekst poëtische beelden en innemende wendingen die je meeslepen.
‘De drie musketiers’ van Herman van de Wijdeven ging in première in februari 2011 door theater Het Gevolg voor een doelpubliek van +8. Hierin zien we Athos, Porthos en Aramis als aan de kant gezette musketiers die plots ook nog een dochter blijken te hebben. Zij trachten zich nog te profileren als stoere vechtersknapen, maar of dit lukt?…
‘Othello’ van theater Laika in een bewerking van Jo Roets en Greet Vissers (doelpubliek + 14) ging in première in maart 2011. Deze grondige bewerking focust zich vooral op spel en spelen en maakt het drama van Shakespeare helder en hapbaar voor een jong publiek.
‘Azen’ van Dimitri Leue (doelpubliek + 14) ging in première in HetPaleis in maart 2002 en ging in februari 2014 terug in première in een nieuwe regie. Hier ook Shakespeare, maar dan naar de hand gezet door Leue in zijn typisch speels taalgebruik, fris en luchtig. Een plezier om te lezen én te spelen.
Andere teksten voor jeugdtheater in dit boek zijn ‘Cézar de eigenaardige’ van Ellen Schoenaerts (muziektheater door Pantalone), ‘Botst het niet dan klinkt het’ van Fleur Hendriks (Toneelgezelschap Luxemburg), ‘Love in Babylon’ van Johan Buytaert (Froe Froe), ‘Sorry voor alles’ van Joost Vandecasteele en Joris Van den Brande (Bronks), ‘Remember me’ van Jan Sobrie en Geert Vandyck (Kopergietery) en Speeldrift van Ruth Mellaerts naar Juli Zeh (Fabuleus).
Stuk voor stuk helder te lezen en te spelen teksten. Een stevig boek vol prikkels tot stevig toneelspelplezier!
Vandaar een must in elke groep en klas waar toneel gemaakt en gespeeld wordt, maar ook in elke huiskamer voor lekker veel samenleesplezier. Een aanrader dus!

Eric Vanthillo - maart 2013

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
Paul Verrept   

Uitgeverij
Bebuquin   


Jaartal
2013

ISBN
9789075175431

Aantal pagina's
480

Prijs
€25,00