Klein Applaus

Coverafbeelding van: Klein Applaus

Trefwoord(en)
drama
school
toneel

Genre
hobby

Vanaf
18 jaar

‘Klein applaus’ is een gegeerd (en gesmaakt) didactisch werk rond drama-activiteiten met kinderen tussen 3 en 9 jaar. Voor de oudere doelgroep (9 tot 12 jaar) verscheen later ‘Groot Applaus’.
De makers staan met hun beide voeten in het veld, dat voel je doorheen de teksten. Alles is helder en praktisch verwoord en ondersteund met herkenbare voorbeelden. Zowel de theorie als de praktijk komen rijkelijk aan bod.
Na een woord vooraf, waarin aandacht wordt gegeven aan de eindtermen en de ontwikkelingsdoelen ‘muzische vorming’ en waarin gepleit wordt voor een geïntegreerde aanpak van de muzische domeinen, volgt een 1e deel (Drama in kaart) waarin drama en dramavaardigheden voor jonge kinderen kort en helder worden toegelicht.
In een 3e deel (Dramalessen begeleiden) lees je bruikbare didactische tips hoe je drama kan introduceren in je klas en hoe je de lessen best kan begeleiden. Daarna volgen nog enkele bijlagen: concrete ontwikkelingsdoelen, eindtermen en einddoelen en een inspirerende literatuurlijst.
Maar het belangrijkste deel is het 2e deel, het deel met de drama-activiteiten zelf.
Daarin wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen 3 mogelijke leeftijdsgroepen: 3-4 jaar, 5-6 jaar en 7-8 jaar.
De verschillende lessen werden netjes verdeeld over 4 mogelijke vertrekpunten: Materialen (knuffels, hoeden, dozen, stokken, …), Thema’s (op berenjacht, cadeautjes, mode, …), Decor (het strand en de zee, het ziekenhuis, eilandjes, …) en Dramatische werkvormen (schimmenspel, standbeelden, jabbertalk, …).
In elke leeftijdsgroep vind je per vertrekpunt telkens 2 lessen terug.
Dus 3 x 4 x 2 = 24 lessen die je letterlijk kan overnemen of die je naar je hand kan zetten naargelang je eigen groep.
De lessen zijn helder beschreven en er is voortdurend voldoende aandacht voor didactische tips en variaties of uitbreidingen.
Dit is een hele boterham vol inspirerende dramamogelijkheden voor zowel studenten in de lerarenopleiding als voor leerkrachten in de basisschool die zich willen verdiepen in drama en woordleerkrachten in het deeltijds kunstonderwijs. Maar even goed voor iedereen die met kinderen werkt rond creativiteit en expressie.
Het boek kwam tot stand in opdracht van de jeugdwerkorganisatie Koning Kevin uit Kessel-Lo en werd van bescheiden illustraties voorzien die het geheel oplichten.
Het boek is nu reeds aan zijn 8e druk toe (1e druk 2003), maar er zullen er ongetwijfeld nog volgen. Want dit werk moét aanwezig zijn in elke klas!…

Eric Vanthillo - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Koen Crul
Joris Nevejans
Peter Spaepen

Illustrator
Jef Goedemé

Uitgeverij
Abimo   


Jaartal
2015

ISBN
9789059320727

Aantal pagina's
143

Prijs
€15,00