Klankenboekje

Coverafbeelding van: Klankenboekje

Trefwoord(en)
taal
spreken

Genre
hobby

Vanaf
8 jaar

De Woord-docenten van STAP, de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Roeselare, maakten een aantrekkelijk boekje vol kant en klare spreekoefeningen.
Omdat het een werkboekje zou zijn voor kinderen van 8 tot 12 jaar, hebben zij het eenvoudig en overzichtelijk gehouden.
Na een korte inleiding over lichaamshouding, ademhaling en stemhygiëne, volgt een pagina rond de pittige articulatie ofte ‘mondgymnastiek’.  Daarna volgen de geïsoleerde spreekoefeningen waarbij telkens een klank – klinker of medeklinker – centraal staat: de -aa-, de -a-, de -oo-, de -o-, …, de -aai-, de -oei-, …, de -eeuw-, de -ieuw-, …, de -f- en de -v-, … Telkens verdeeld over 2 pagina’s: een tekening die je kan inkleuren, een hele korte, technische uitleg wat je doet met je mond en je kaken om het uit te spreken, 4 kolommen met eenvoudige woorden, 3 kolommen met complexere woorden en 12 zinnen waarin de betreffende klank rijkelijk aan bod komt.
Daarna lees je ook nog over de verkleinwoorden in 4 bondige regeltjes, de plaats waar de medeklinkers in onze mond gevormd worden, assimilatie en -regels en tot slot het fonetisch schrift.
Het zijn een hele hoop praktische en goed onderbouwde oefeningen die kinderen aan het spreken zetten, goed voor minstens 4 jaren Woord-onderwijs. Maar eigenlijk voor nog veel langer. Want het is het genre boekje waar je vaak naar teruggrijpt.
Het geheel is aantrekkelijk uitgegeven met zijn felgele cover en de vele eenvoudige tekeningen in zwart-wit waarin realiteit en fantasie voortdurend met elkaar flirten en een lichte humor het geheel opvrolijkt.
Het is geen revolutionair vernieuwend concept, maar een verfrissende heruitgave van bestaande boeken, in een mooi en kloppend geheel gegoten.
Een boekje dat in elke klas waar het actieve spreken centraal staat, een must is!
Niet verkrijgbaar in de winkel helaas, maar wel via http://www.echo-editions.be/bestellen.html

Eric Vanthillo - oktober 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Benedikte Crombez
Astrid Sercu
Shirley Sintobin
Siska Viaene

Illustrator
Evelyn Verschoore   

Uitgeverij
Echo Editions   


Jaartal
2017

ISBN
9789090299464

Aantal pagina's
112

Prijs
€14,00