Kinderen van ver

aanrader Coverafbeelding van: Kinderen van ver

Trefwoord(en)
oorlog
vluchtelingen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Samuel, Fatima, Azad en Tamar zijn gelukkig in hun land, met hun familie en hun dagelijkse leven. Tot oorlog alles verandert. Samuel vlucht uit Syrië met zijn moeder, zus en broers. Na drie jaar in Turkije vertrekken ze in een rubberboot naar Europa.
Fatima vlucht ook met haar familie uit Syrië. Ze trekken te voet door het bos tot ze aan de grens met Hongarije tegengehouden worden en naar een tentenkamp in Griekenland gebracht worden. Tot ze met smokkelaars in een busje naar Nederland kunnen. Wanneer de vader van Azad in Afghanistan opgepakt wordt door de politie, stuurt zijn moeder hem met zijn broer naar hun oom in Nederland. Ze trekken met paarden door de bergen en moeten daarna met een rubberboot de zee over. Tamar en haar ouders zijn ook gevlucht uit Afghanistan. Tamars vader werkte als tolk voor het Nederlandse leger. Daardoor kan hij vluchten via de ambassade .
In Nederland belanden de kinderen en hun families in een asielzoekerscentrum. Daar moeten ze afwachten of ze in Nederland mogen blijven. Ondertussen leren ze andere vluchtelingen kennen, gaan naar school en maken vrienden. En ze dromen van een betere toekomst.

Deze kinderen vertelden hun verhaal aan Martine Letterie, die met haar mooie woorden en vlotte taal hun belevenissen in een aangrijpend boek verwerkte. Ze beschrijft eerst het gewone, dagelijkse leven van elk kind, en dan hoe de oorlog alles veranderde. Het verdriet bij het afscheid van hun grootouders, hun vrienden en hun huis, de moeilijke tocht naar een beter leven en de vele gevaarlijke situaties onderweg. Hoe jong deze kinderen ook zijn, ze hebben al een zwaar leven achter de rug. Voor hen is er hoop op een beter leven, een toekomst in Nederland. Maar door de beschrijvingen van de tentenkampen, de nachtelijke tochten en vooral de overtocht in rubberboten op een wilde zee voel je de ellende en de angst die bij veel mensen en kinderen nog dagelijkse realiteit is. De reis van deze vier kinderen wordt met enkele fragmenten gevolgd, ze kregen elk hun eigen verhaal waarin ze vertellen over hun gevaarlijke tocht. Daarna worden hun verhalen afgesloten in Nederland, in hun asielzoekerscentrum en hun klas. Alles wordt verteld vanuit het standpunt van de kinderen: een hard en eerlijk verslag dat je erg raakt.
De heldere en duidelijke taal maakt de verhalen van deze kinderen heel toegankelijk en herkenbaar. Korte hoofdstukken en enkele tijdsprongen zorgen voor vaart in de verhalen, ook al gaan er soms jaren over de hele reis. De illustraties in zachte kleuren sluiten perfect aan bij de sfeer van de verhalen: met lichte kleuren voor de fijne momenten voor en na de reis en donkere kleuren voor de moeilijke tijden tussenin.
Dit boek biedt heel wat gespreksstof en sluit hoopvol af. Een aanrader die niemand onberoerd laat!

Mik Ghys - mei 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Letterie   

Illustrator
Saskia Halfmouw   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025884147

Aantal pagina's
117

Prijs
€17,99