Kind van de Westhoek

aanrader Coverafbeelding van: Kind van de Westhoek

Trefwoord(en)
oorlog
spelen
vrede
herinneringen

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Dit fotoverhaal met korte zinnen tekst op paginavullende, verhalende foto’s en een verhelderend nawoord vertelt ons over de 1ste Wereldoorlog, maar bijzonder over hoe het is om als kind op te groeien in de Westhoek waar de oorlog nog steeds ‘leeft’.
We zien een jongen, Wouter uit Boezinge bij Ieper, die van zijn mama geen schietwapen krijgt, “want wapens zijn geen speelgoed”. Hij maakt een wapen van zijn koek en schiet erop los. Als je doodgeschoten bent, dan tel je netjes tot 10 en dan ben je weer levend. Wouter voelt zich de beste, de sterkste, de snelste, de grootste. Maar soms mislukt een aanval wel eens, en dan heb je moed nodig. Op het omgeploegde (niemands)land vindt hij oud oorlogsmateriaal zoals kogels die hij in cola weekt. “Zo worden ze weer schoon”, heeft zijn opa hem verteld. Thuis speelt hij de oorlog na met zijn speelgoedsoldaatjes en met echte kogels dus. Dood en leven gaan hand in hand in zijn spel. Het oorlogskerkhof is trouwens de ideale locatie om verstoppertje te spelen. ‘Wie niet weg is, is gezien’…
Dit originele fotoboek is beklijvend en zet je aan het denken. Het verhaal is gelaagd. Fantasie, spel, geschiedenis en de gruwel van de oorlog lopen door elkaar heen. Met tussendoor humor, kinderlijke verwondering en voldoende relativering.
De foto’s vertellen het verhaal op zich. De kwaliteiten van Nyk Dekeyser als setfotograaf komen hier volledig tot hun recht. Hij ensceneert, laat zijn (kind)modellen spelen en maakt zo pakkende foto’s die stuk voor stuk ‘expo-waardig’ zijn. Ook mooi hoe de foto’s balanceren tussen vroeger en nu door vele details zoals de kledij, de cola, en nog meer zaken.
De korte zinnetjes op de foto’s geven stem aan de personages.
Het nawoord verklaart duidelijk de motivatie en de noodzaak van de auteur om dit boek te maken. Het maakt het tot een persoonlijk document waarin herinneringen weer levend worden gemaakt voor en door een nieuwe generatie in een ‘oude’ setting. Kortom, een opvallend en suggestief boek dat je niet vrijblijvend naast je neerlegt na lezing, maar dat je aan het denken en het praten zet. Vandaar een terechte aanrader
“En is het dan gedaan met de oorlog?…”

Eric Vanthillo - november 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Wouter Sinaeve

Illustrator
Nyklyn

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2012

ISBN
9789058388117

Aantal pagina's
76

Prijs
€16,50