Kind i

aanrader Coverafbeelding van: Kind i

Trefwoord(en)
vluchtelingen
weeskinderen
overleven
vluchtelingenkampen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Ik ga niet vertellen hoe ik vroeger leefde. Ik ga vertellen hoe ik nu leef, hier in het kamp, en ik begin bij vandaag…
Zo eindigt de proloog van dit aangrijpende verhaal, geschreven door Steve Tasane, zelf kind van een vluchteling. Hij schreef het uit noodzaak omdat hij zelf een hekel had om een ‘gebroken’ kind te zijn. Hij koos er wel voor om niet zijn eigen verhaal te schrijven, maar een universeel verhaal over vluchtelingen in kampen nu, gebaseerd op ware gebeurtenissen van kinderen in kampen over de hele wereld.
De ik-persoon van het verhaal  is het tienjarige kind i. Hij woont in het vluchtelingenkamp in een houten hutje met zijn beste vrienden kind l en kind e. Zonder hun ouders of andere familie, want die zijn allemaal verdwenen. Alsook hun levensgeschiedenis: geen paspoorten, geen telefoons, doorheen de tijd is alles van hen afgenomen en zo hebben ze ook geen namen meer. Elk vluchtelingenkind krijgt een letter toegewezen. Ondanks het barre leven in het kamp, de steeds terugkerende honger en de alom aanwezige modder, hebben de kinderen een kracht die overleven heet. Zoeken naar eten, naar verstrooiing, naar leven. Met een grote fantasie en ondernemingszin als motor van hun bestaan samen. Hoop (en warmte) vinden zij bij Godelieve die met haar dubbeldekbus over hen waakt en de vrijwilliger Aad die hen beschermt tegen de bewakers van het kamp. Een tijd lang leef je al lezend met hen mee doorheen hun dagelijkse gebeurtenissen. Maar dan, net op het moment dat je als lezer denkt: ‘zij redden het wel’, slaat het noodlot toe …

Dit is het soort verhaal dat iedereen zou gelezen moeten hebben. Want het geeft emotie en verbeelding aan wat je vaak in de kranten leest. Mensen (en hier in het bijzonder kinderen) krijgen een gezicht en een persoonlijk leven toegemeten. Hun relaas laat je niet onberoerd. Tasane schreef met scherpe pen korte zinnen die het leven van de kinderen in het kamp met de nodige inleving en -voeling beschrijven. Hij slaagt erin door de nodige portie verwondering en humor het geheel niet te laten verzanden in een tranendal. Maar de hoop en de ondernemingszin zijn alom aanwezig. Zelfs als het noodlot toeslaat, dan nog geeft hij hoop aan de lezer met een open einde dat je terug voert naar je eigen denken. Zo zindert dit verhaal na, lang nadat je het boek dichtgeslagen hebt.
Een must voor jong én oud en daarom een gedegen aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Steve Tasane   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2021

ISBN
9789026624650

Aantal pagina's
175

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Child I

Vertaler(s)
Jaap Slingerland