Kikkers, kikkers en nog meer kikkers

Coverafbeelding van: Kikkers, kikkers en nog meer kikkers

Trefwoord(en)
theater
kikkers
lezen
taal
spelen
samenleesboek

Genre
hobby

Vanaf
7 jaar

In de reeks ‘Applaus voor jou! Theaterlezen’ is dit een eerder verschenen publicatie uit 2014 die nu aan zijn 4e druk toe is.
Net als in de andere bundels vind je hier los van elkaar te lezen verhalen, moppen, gedichten, raadsels en weetjes. Allemaal in dialoogvorm met duidelijke instructies voor de lezers en summiere regie-aanwijzingen.
In een inleidende dialoog lees je hoe je dit boek kan gebruiken en wat je erin kan terugvinden. Op het einde lees je nog wat handige tips waardoor ‘Theaterlezen’ een waar plezier wordt met heldere doelen. Daartussenin lees je de ene dialoog na de andere – 27 in totaal – allemaal over kikkers: pratende kikkers uit sprookjes, exotische kikkers, driftkikkers, padden en kikkers, zeven kikkertjes in een boerensloot, de kikkerkoning, het kikkerbadje, de gifkikker, de kikker-quiz, en nog veel meer.
Een gekleurde fries bovenaan elk deeltje geeft meteen de inhoud weer: oranje voor fictieve verhaaltjes, groen voor echte verhaaltjes met weetjes, paars voor versjes en blauw voor moppen en raadsels. Variatie troef!
De teksten zijn geen poëtische of dramatische hoogvliegers, maar concrete spreekteksten in een eenvoudig taalgebruik, ideaal voor deze jonge doelgroep.
Luidop lezen met je vrienden is de boodschap. Want het concept is helder: bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen de tekst luidop voor. Zo voeren ze eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. De teksten bestaan uit dialogen zodat de lezers met elkaar in een levendig en expressief gesprek gaan. Deze originele manier van lezen bevordert het ‘vloeiend lezen’ (met begrip en intonatie) en het leesplezier. Tegelijkertijd verlaagt het de leesdrempel en is het uitermate geschikt voor zwakkere lezers.
Het geheel is verzorgd uitgegeven met kleurrijke, speelse illustraties vol fantasie, wat de aantrekkelijkheid verhoogt.
Dit boek, en eigenlijk de hele reeks, mag niet ontbreken in elke klas of groep waar ‘taal’ centraal staat. Zij het om te lezen, zij het om toneel te spelen.

Eric Vanthillo - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Elle van Lieshout   
Erik van Os   

Illustrator
Lars Deltrap   

Uitgeverij
De Inktvis   


Reeks
Applaus voor jou! Theaterlezen

Jaartal
2019

ISBN
9789075689839

Aantal pagina's
129

Prijs
€16,95