Kijk! Ik ben een kikker

aanrader Coverafbeelding van: Kijk! Ik ben een kikker

Trefwoord(en)
muziek
liedjes
zingen
taal

Genre
liedjesboek

Vanaf
3 jaar

Saskia Koning, logopedist en muziekdocent, werkt met jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en hun ouders. In haar werk ontmoette zij Wouter Verhage, dirigent, zanger en muziekpedagoog die zich verdiepte in het muziek-pedagogische gedachtegoed van de Hongaarse componist en muziekpedagoog Zoltán Kodály (1882-1967). Samen creëerden zij deze bundel vol kant-en-klaar-bruikbare liedjes voor jonge kinderen vanuit hun gezamenlijke filosofie dat kinderliedjes de ideale manier zijn om ontwikkeling te stimuleren via taal en muziek en tegelijkertijd meestal ook beweging en/of gebaren.
De 40 liedjes/spreekteksten in deze bundel komen allen tegemoet aan deze filosofie: ze brengen kinderen allerlei muzikale vaardigheden bij op een speelse en actieve wijze en ze worden gekoppeld aan prettige spelvormen en dans en beweging.
De onderwerpen sluiten allemaal aan bij de dagelijkse realiteit waarin de kinderen leven en de teksten zijn op hun maat geschreven. Vaak wordt gebruik gemaakt van rijm, wat door kinderen als bijzonder prettig wordt ervaren omdat ze zich uitgenodigd voelen om de zinnen aan te vullen.
Het geheel van liedjes en spreekteksten is zeer gevarieerd: bewegingsliedjes, gebarenliedjes, kringliedjes, contactspelletjes, overgangsliedjes voor speelse overgangen tussen verschillende momenten en/of activiteiten van de dag en ritmische spreekteksten.
Tegelijkertijd wordt het geheel ondersteund door gebaren (Nederlandse GebarenTaal). Dit vooral om kinderen met een TaalOntwikkelingsStoornis tegemoet te komen om gesproken (of gezongen) taal beter te kunnen begrijpen. Maar ook voor andere kinderen is dit een welkome en leerzame aanvulling.
Het geheel is onderbouwd en voorzien van de nodige didactische tips.
In de voorraadkast (zo noemen zij het praktische deel van dit boek) vind je de 40 liedjes/spreekteksten, opgedeeld in 5 thema’s: Dit ben ik, Wat gaan we doen vandaag?, Wij maken muziek!, Dol op dieren en Wat een weertje!
Elk liedje staat steeds afgedrukt met de muzieknotatie erbij, een korte verklaring van wat voor een liedje het is en tal van variaties: tekst-, spel- en muzikale variaties. De makers vermelden ook mogelijke combinaties met andere liedjes uit de bundel en interessante weetjes bij het liedje.
Het geheel is bijzonder fraai uitgegeven. Elk thema heeft een andere kleur (wat het terugvinden vergemakkelijkt) en elk liedje wordt verlucht met heldere foto’s die de praktijk visualiseren. Ook zie je bij elk liedje tekeningen met daarop de (hand)gebaren bij de woorden die aan bod komen. Meteen toepasbaar door de muzikale begeleider maar ook door de kinderen zelf.
Dit is duidelijk een inspirerend en bruikbaar muziekboek dat zijn plekje verdient in elke groep waar spreken en zingen de kinderen doet groeien op een speelse wijze. Maar even goed thuis om samen (ouder en kind) plezier te beleven aan muziek en zang. Want alles wordt gezongen zonder één instrument erbij.
Tot slot, voor wie nog niet overtuigd is van het geheel, is er de overzichtelijke website met daarop heldere filmpjes van elk liedje: https://kijkikbeneenkikker.nl/liedjes/
Een aanrader, zeker binnen het genre van muziekboeken voor jonge kinderen.

Eric Vanthillo - oktober 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Saskia Koning
Wouter Verhage

Illustrator
Barbara Schutte

Uitgeverij
SWP   


Jaartal
2021

ISBN
9789088509193

Aantal pagina's
150

Prijs
€29,99