Kijk dan toch!

aanrader Coverafbeelding van: Kijk dan toch!

Trefwoord(en)
dieren
leven
verwondering
natuur
kijken

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Elvis Peeters schreef een soort fabel over kijken. Met een slak en een pad, twee tegengestelde karakters die elkaar wel accepteren in elkaars buurt maar niet begrijpen. De filosofische laag in het verhaal over verschillende manieren van kijken maakt het alleen nog boeiender en doet je nadenken (en praten) over je eigen manier van kijken. En tegelijkertijd ook over je eigen manier waarop je in het leven staat.

Het verhaal:
Op een open plek aan de rand van het bos kruipt een pad traagjes vanonder een oud verrot stuk hout uit. Achter hem beklimt een vette slak hetzelfde stuk hout. Want – zo zegt de slak – er gaat iets gebeuren. De pad is benieuwd naar wat er gaat gebeuren en wacht mee met de slak. Zijn de mieren die een kruimel verslepen de gebeurtenis?  Zijn de kibbelende mussen en de rode bes de gebeurtenis? Zijn de zoemende bij en de vogel hoog in de distelbloem de gebeurtenis? De pad bewaart met moeite zijn geduld, terwijl de slak telkens herhaalt: “Kijk gewoon.” En dan…  De slak kijkt met open mond, terwijl de pad niets ziet. En op het hoogtepunt van dé gebeurtenis rekt de slak zich uit en rimpelt haar hele lijf. Zij voelt zich bijna smelten. En de pad kruipt teleurgesteld achteruit en gromt dat er niets gebeurt. Dat er niets te zien is.

Dit verhaal vol fantasie is hoogst herkenbaar voor jong én oud. Je leest het vol bewondering en gaat mee in de traagheid waarmee het zich afspeelt. Ondertussen bewonder je de grootse prenten vol kleur en sfeer. Van Doninck weet als geen ander natuurtaferelen te schilderen met bruut geweld en speelse, vlotte lijnen. Hij creëert sfeer met donkere en lichte kleurpartijen en zit niet verlegen voor wat verloren details en een lichte humor in de figuren. Dank zij de grootte van het boek (33cm x 25cm) komen de prenten perfect tot hun recht. Wat ook de verdienste is van Herman Houbrechts van www.beeldzorg.com die het geheel in de juiste vorm goot en zo het boek afwerkte tot een gewild hebbeding dat zowel jong als oud bekoren kan. En liefst samen…
Een aanrader!

Winnaar van de Boon Publieksprijs kinder- en jeugdboeken 2024.

Eric Vanthillo - april 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Elvis Peeters   

Illustrator
Sebastiaan Van Doninck   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401489676

Aantal pagina's
36

Prijs
€18,99