Kelderkind

aanrader Coverafbeelding van: Kelderkind

Trefwoord(en)
geschiedenis
opsluiten
Duitsland
intriges
opvoeding

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Bijna 200 jaar geleden verscheen Kaspar Hauser voor het eerst in het openbaar op een plein in Neurenberg. En nog steeds spreken de raadsels en mysteriën rondom zijn bestaan tot de verbeelding van velen. Met dit lijvige boek leverde Kristien Dieltiens een gedegen bijdrage tot een mogelijke interpretatie van het raadsel.
Zij verweefde hiertoe vlot 2 verhalen. Naast het verhaal van Kaspar is er het verhaal van Manfred Ostheim, de verschoppeling met de hazenlip.
Het verhaal van Kaspar wordt geschreven vanuit het dagboek dat hij bijgehouden zou hebben tot aan zijn dood. Hoe hij jarenlang opgesloten heeft gezeten in een donkere ruimte met enkel water en brood en hoe zijn ‘wedergeboorte’ niet onopgemerkt bleef voor gans Europa. Geheimen en raadsels worden afgewisseld met het ontdekken van de wereld en de taal. Dit met een stevige portie naïef optimisme wat het verhaal en zijn hoofdpersonage bijzonder kwetsbaar maakt.
Zijn geheim kan enkel ontrafeld worden dankzij het andere verhaal van Manfred, een fictief personage.
Hij wordt geboren met een hazenlip en een etterend oog. In het begin is hij zich niet bewust van zijn lelijkheid, “want als je door je moeder gedragen wordt, ben je altijd mooi.” Later, als zijn moeder samenwoont met predikant Conrad start voor hem de hel. De hel van verschopt te worden. Als hij zich na de dood van zijn moeder laat inlijven in het leger, start voor hem een leven van wraak en intriges. Hij vindt genoegen in een leven in de rand waar hij nagenoeg ongestoord zichzelf kan zijn en waar de bescherming van majoor Hennenhofer hem doet opleven. Dat hij hiervoor moet spioneren en de majoor op de hoogte houden van het reilen en zeilen van het prinsenpaar, dat neemt hij er zonder problemen bij. Tot de waarheid komt bovendrijven en hij het met zijn dood moet bekopen.
Vanaf het moment dat Manfred tewerkgesteld wordt aan het hof, haken beide verhalen in elkaar en leiden zij naar een verbijsterende en spannende plot.
Dieltiens verweeft de beide verhalen op een fascinerende wijze. Zij schrijft erg filmisch en bouwt een voortdurende spanning op door mondjesmaat informatie te lossen. Zij schrijft accuraat en met zin voor historische correctheid.
Niet alleen de inhoud, maar ook de vormgeving maakt dit boek tot een ‘must have’. Op de kaft prijkt een subtiel en mysterieus portret van Manfred Ostheim van de hand van prentenboekkunstenaar Carll Cneut. Hij verzorgde ook de zwarte binnenpagina’s die de hoofdstukken scheiden met de nodige esthetische subtiliteiten.
Een meer dan spannende aanrader voor adolescenten en volwassenen die bewondering afdwingt en waarin geschiedenis, politiek en psychologie hand in hand gaan.

Bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2013 en de Kleine Cervantes 2014.

Eric Vanthillo - augustus 2012

Zoek op bib.be

Auteur
Kristien Dieltiens

Illustrator
Carll Cneut

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2012

ISBN
9789058387660

Aantal pagina's
486

Prijs
€22,95