Keigoed, of bijna
Musjes moeder is weg. Ze is naar een tehuis. Musje wil haar graag gaan opzoeken, maar volgens haar vader kan dat niet. Haar moeder heeft even rust nodig. Dus maakt Musje tekeningen en schrijft brieven. In het park, waar ze graag op haar eentje ronddoolt, ontmoet ze Boldie. Een jongen die veel durft. Ze kijkt naar hem op en is graag in zijn buurt. Dat maakt haar minder verlegen en sterker. En dan is Musjes moeder weer thuis. Ze durft nog niet erg veel, zoekt haar plek en probeert er te zijn voor Musje. Tijdens een weekend aan zee, waar Boldie mee naartoe mag, ontmoeten ze Dori, een meisje dat gescheiden ouders heeft. Ze woont tegen haar zijn bij haar vader. Musje vindt dat ze Dori moet helpen, en het lukt. En dan is er nog Mark, de nieuwe jongen op school. Kan je twee jongens tegelijk leuk vinden?
Musje is een innemend personage. Ze lijkt wat wereldvreemd en tegelijk heeft ze net veel aandacht voor de wereld om haar heen. Vooral ook voor mensen in nood, zoals Dori. Haar gevoelens worden knap beschreven, net als haar vele overpeinzingen, die dikwijls erg filosofisch aanvoelen. Haar verlegenheid bepaalt haar gedrag, en ze wordt moediger door Boldie en later ook door Mark. De dialogen zijn intens en raak, ze creëren een zeer speciale sfeer voor het hele boek. Daar sluiten de illustraties, zowel in kleur als in zwart-wit, ook mooi bij aan.
Dit boek werkt op je gevoel, je raakt verstrikt in Musjes leefwereld en raakt erdoor bekoord. Je leeft mee met Musje en vertoeft met plezier in haar leefwereld. Je voelt haar kwetsbaarheid en twijfels, maar tegelijk ook haar levenskracht.
Dit boek won de PEN America Grant 2021 voor jeugdboeken.
Een sfeervol en innemend verhaal over een eigenzinnig meisje.
Mik Ghys - januari 2023
Auteur
Arno Bohlmeijer
Illustrator
Xantha-Iris Vorst
Uitgeverij
Samsara
Jaartal
2022
ISBN
97894933016
Aantal pagina's
135
Prijs
€14,90