Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan

Coverafbeelding van: Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan

Trefwoord(en)
beeldende kunst
musea

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Dit kleurrijke kunstprentenboek werd naar aanleiding van het jubileumjaar van Mondriaan en de bijbehorende tentoonstellingen heruitgegeven op een groter formaat, waardoor het nog beter tot zijn recht komt. De eerste uitgave dateert van 2011 en werd toen, terecht, bekroond met een Zilveren Griffel en een Vlag en Wimpel. Deze heruitgave is dus zeker verdiend!
Keepvogel en zijn trouwe hond Tungsten krijgen in dit verbazingwekkende prentenboek het gezelschap van Kijkvogel en zijn hond Foxtrot. Net zoals Mondriaan zijn hele leven zocht naar een nieuwe schilderkunst, gaat Kijkvogel op zoek naar de toekomst en het nieuwe. “Niet nodig! “, zegt Keepvogel. “Als je afwacht komt de toekomst vanzelf naar je toe. Toch gaat Keepvogel zijn vriend achterna, want “hij kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij misloopt als hij thuisblijft”. Zo volgt een lange tocht door het onbekende waarbij hij ook nog zijn lievelingshond verliest.

Van Reek integreert Mondriaans stijl, zijn werken en de evolutie erdoorheen in zijn prenten. De reeds gekende, licht naïeve stijl van de eerdere Keepvogel-boeken valt hier perfect samen met de wereld van Mondriaan. De figuren dolen doorheen zijn werken die je ziet evolueren van weidse, impressionistische landschappen naar geometrische, kubistische en kleurrijke taferelen. Zo worden kinderen op een speelse manier geïntroduceerd in abstracte kunst en specifiek in die van Mondriaan zonder al te veel woorden of uitleg.
Een geslaagde vorm van impliciete kunstinitiatie.

Eric Vanthillo - oktober 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Wouter van Reek   

Illustrator
Wouter van Reek   

Uitgeverij
Leopold   
Gemeentemuseum Den Haag


Jaartal
2017

ISBN
9789025873189

Aantal pagina's
32

Prijs
€14,99