Kattensporen

Coverafbeelding van: Kattensporen

Trefwoord(en)
vriendschap
zoektochten
onrecht
heksen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Evi zoekt een nieuwe kat uit in het asiel. Ze zoekt zelfs de oude eigenares op om meer over de kat te weten te komen. Die vrouw reageert soms erg bevreemdend.
Als haar vader voor een aantal weken naar Ieper gaat om onderzoek te doen voor een nieuw boek, gaan Evi en haar moeder hem in het weekend opzoeken. Evi wordt vriendinnen met Lotte, een meisje dat voor het huurhuisje zorgt. Lotte schrikt erg van de zwarte kat van Evi. In Ieper wordt een ‘kattenstoet’ gehouden en in de zeventiende eeuw werden er heksen verbrand. Maar wat heeft Evi’s kat daar mee te maken? Een oudoom van Lotte weet er meer over. Die is echter niet zo mededeelzaam.

Een verhaal dat avontuur, familiekwesties, onrecht en geschiedenis met elkaar combineert tot een vlot lezend geheel.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld, meestal vanuit het standpunt van Evi. Zij is eigenlijk een buitenstaander bij hetgeen zich in Ieper afspeelt. Maar door haar nieuwsgierigheid en haar vriendschap met Lotte, laat ze zich meeslepen om de gebeurtenissen mee in ‘goede banen’ te trachten te leiden.
Het verhaal springt telkens wel een week vooruit omdat Lotte slechts in het weekend in Ieper logeert. De plot is misschien wat ver gezocht maar komt toch vrij geloofwaardig over. Het verweven van wat ‘heksengeschiedenis’ in het verhaal houdt de lezer geboeid. Alsook de gerechtigheid die de oudoom van Lotte wil verkrijgen.
Het beeld van de ‘heks’ als vreemd kruidenvrouwtje is wel vrij clichématig weergegeven.
Kort, ontspannend verhaal met een vleugje geschiedenis dat zich voornamelijk in Ieper afspeelt.

Pol Van Damme - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Nicki Bullinga

Uitgeverij
C. de Vries-Brouwers   


Jaartal
2022

ISBN
9789061741718

Aantal pagina's
164

Prijs
€16,50