Kat met hoofdletter K

Coverafbeelding van: Kat met hoofdletter K

Trefwoord(en)
katten
slim
sluw
listen
fantasie
klassiekers

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Er was eens …, zoals er al honderden ‘er was eenzen’ geweest zijn, een koekjesfabriek, een fabrikant met drie zonen en een kat. Zo begint dit uiterst mooie buitenformaat (28×36) prentenboek.
Een bekende opener? Jawel.
Goeminne bewerkte het bekende sprookje van Perraults. Zij behield de kern, maar gaf er een stevige twist aan. De fabrikant sterft en de zonen erven elk hun ding: Jeff de fabriek, Jamie de vrachtwagen en de domme Johnny de kat. Het was echter niet zomaar een gewone kat; het was de slimste, de snelste en de sluwste kat van het ganse land. Het was een kat met een plan, dé Kat met hoofdletter K. In zijn plan wordt de suffe Johnny de Markies van Carabas en verleidt hij eerst de burgemeester van de stad, Fiorello Henry La Guardia, en zijn wonderschone dochter Fiorella. Johnny ofte de Markies wordt gered uit de rivier en mee naar het huis van de burgemeester genomen. Maar dan verloopt de bewerking helemaal anders dan het sprookje. Want niet Fiorella en de Markies leefden nog lang en gelukkig, maar wel …
De tekst van Goeminne laat zich vlot voorlezen. Hij is pittig en gevarieerd. Zij gebruikt de originele versie om er een hedendaags sprookje van te maken met een hoogst originele en verrassende afloop. In haar versie draait het alleen maar om de sluwe kat, de andere personages zijn als figuranten die passen in zijn plan.
Dit boek laat zich vooral opvallen (niet alleen door het formaat en de esthetische vormgeving van Luc Boudens) door de magistrale illustraties. Van Doninck schildert imponerende taferelen in vale tinten en speelt met perspectieven die verrassen. Hij vertelt met krijt en verf en plaatst het verhaal in een grootstedelijke context waardoor het sluwe plan van de kat nog meer tot zijn recht komt. Zijn prenten zitten vol details die je keer op keer verrassen. Door het grote formaat komen de prenten maximaal tot hun recht. Ze slepen je mee in een dolle trip waar vele dingen vaak niet zijn wat ze lijken te zijn. Fantasie en het durven buiten de lijntjes treden overstijgen de realiteit.

Eric Vanthillo - juli 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Siska Goeminne   

Illustrator
Sebastiaan Van Doninck   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2014

ISBN
9789401418614

Aantal pagina's
50

Prijs
€19,99