Kat in de stad

Coverafbeelding van: Kat in de stad

Trefwoord(en)
katten
dieren
vriendschap
emoties
depressie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Kat woont in de stad, in een holletje achter de vuilnisbakken. Iedereen denkt dat Kat gelukkig is want zij is vrij en doet wat ze wil. Maar wat niemand ziet of weet is dat Kat een zware, zwarte steen voelt in haar buik. Ze zou hem graag weg hebben, maar weet niet hoe. Alle dieren die zij op haar tochten ontmoet lijken voor haar perfect gelukkig. Eekhoorn, die uit een ander land is gekomen, heeft vele bijzondere avonturen meegemaakt. En Hond is stoer en heeft altijd vrienden om zich heen. Zwaluw woont in 2 landen, dat moet fantastisch zijn. En Rat kan overal komen en weet altijd als eerste de laatste nieuwtjes. Maar blijkbaar heeft elk dier ook zijn keerzijde, waar Kat geen weet van had. En toen, wanneer de steen ontzettend zwaar woog en gitzwart was en Kat niet meer op pad ging, maakten de dieren zich zorgen. Actie drong zich op…

De makers van dit fantasierijke prentenboek met een grote, bevrijdende boodschap voor jong én oud zijn niet over één nacht ijs gegaan. Auteur Nele Everaert is juf en verliescounselor en vertrekt van haar eigen ervaringen om moeilijke thema’s in heldere verhalen te gieten en deze zo bespreekbaar te maken op een veilige, aangename manier. Zij schreef het verhaal met eenvoudige, goedgekozen woorden en geladen stiltes. De herhalingen maken dat je de emoties telkens sterker en sterker aanvoelt, waardoor je het geheel niet vrijblijvend naast je kan neerleggen. Het samengaan van de dierenkarakters met menselijke trekken en hun belevenissen en hoe zij elkaar wel of niet begrijpen, hoe je jezelf kan onderuit halen door negatieve gedachten en een laag zelfbeeld, dat alles maakt dat dit verhaal bij je binnen komt.
Van Maele illustreerde dit met sfeervolle en speelse prenten vol leven. Zij tekent de dieren beweeglijk en met een rijke expressie, vergroot elementen en speelt zo met lichte vervreemdingen. Tekst en illustraties zijn elkaar waard en vertellen samen dit pakkende verhaal dat ongetwijfeld zal leiden tot herkenning en boeiende gesprekken.

Eric Vanthillo - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Nele Everaert

Illustrator
Jamina Van Maele   

Uitgeverij
Horizon   


Jaartal
2024

ISBN
9789464103946

Aantal pagina's
54

Prijs
€19,99