Karussell

Pantalone is een Vlaams podiumkunstengezelschap dat opgericht werd in 1994. Zij maken en spelen voorstellingen voor kinderen en hun ouders, met bijzondere aandacht voor de allerjongsten onder hen. Zij willen hun publiek steeds prikkelen en hun oren, ogen en hart strelen met muziek, poëzie, kleur, vorm, beweging en spel.
Samen met hun producties hebben zij ook verschillende verzorgde publicaties gecreëerd waaronder cd’s, dvd’s en boeken. Je vindt ze allen terug in hun webshop.
Deze bijzondere publicatie – fotoboek én cd – is er een van. Het is de neerslag van hun gelijknamige voorstelling waarmee ze toerden tussen 2007 en 2016 in binnen- en buitenland.
Karussell was een woordloze voorstelling waarin een acteur samen met drie muzikanten (viool, cello en accordeon) zijn (jonge) publiek meenam op een denkbeeldige reis vol klank, kleur en vorm. Het was een associatieve voorstelling waarin alles rond was, tot zelfs de draaiende vloer toe.
In dit opvallende prentenboek vind je scenische foto’s terug uit de voorstelling: de schaduw van een dame met accordeon, een witte bloem waarvan de blaadjes geplukt worden, een man op een witte bal, een muts vol sneeuw, een schattig popje dat waakt over een slapende man, ronde voorwerpen die om elkaar heen tollen, een vlieg op de neus, hetzelfde popje dat wegvliegt aan een ballon, en veel meer.
Deze foto’s, paginagroot en telkens afgedrukt op een zwarte achtergrond, zijn theatraal en vertellen verhalen die je zelf interpreteren kan.
Bij het snuisteren in het boek en het verzinnen van verhalen, kan je je laten inspireren door de instrumentale muziek die voor deze voorstelling gecomponeerd werd. Je vindt hem terug op de bijgeleverde cd (14 nummers, totale speelduur 37min). Deze is erg gevarieerd binnen een stijl van rust en wereldklanken. Soms folky, dan weer als wereldmuziek, af en toe (hedendaags) klassiek maar altijd vol sfeer en bepalend voor de actie en het verhaal.
Een geheel dat zonder de voorstelling wat cryptisch lijkt, maar eens je je weg erin gevonden hebt, biedt het geheel je een flinke portie creativiteit en verbeelding om zelf verhalen te verzinnen bij knappe foto’s en sfeervolle muziek.

Eric Vanthillo - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Filip Bral   

Illustrator
Mirjam Devriendt   

Uitgeverij
Pantalone   


Jaartal
2009

ISBN
9080541702

Aantal pagina's
68

Prijs
€20,00


Aantal CD's
1

Duurtijd
00:37

Componist
Filip Bral