Kapitein Nemo

Coverafbeelding van: Kapitein Nemo

Trefwoord(en)
dromen
zee
oceanen
plannen
fantasie
doorzetten

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Het ik-personage in dit verhaal vol passie en gedrevenheid is de kleine kapitein Nemo. Duidelijk een fantasie op het gelijknamige personage uit ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ van Jules Verne die met zijn duikboot – de Nautilus – de wereldzeeën bevaarde.
Nemo was van jongs af aan reeds een dromer. Hij stelde zich duizend en meer vragen over de zeeën en het leven er in. In de klas verhinderden zijn dromen over vissen het maken van sommen. Tot groot ongeduld van de meester. De zolderkamer thuis was de plek waar hij ongestoord kon dromen, creëren, fantaseren en bouwen. Het dagelijkse leven ging aan hem voorbij. En alleen aan de zee en het strand voelde hij zich op zijn gemak. Want daar konden zijn dromen in vervulling gaan. En zo geschiedde. Want op latere leeftijd zag je hem in zijn Nautilus rondvaren in het diepst van de zee. En zoals hij zelf zei: “Ik vaar twintigduizend mijlen onder zee. Daar ben ik mezelf, daar ben ik thuis.”

De auteur en de illustrator werkten intens samen tot dit begeesterende prentenboek. In haar sfeervolle prenten  toont Severeyns het grootse mysterie van de zee en zijn bewoners met veel precisie. Zij schildert en tekent met veel vakkundigheid grootse taferelen waar je niet omheen kan. Fantasie en realiteit gaan daarbij perfect hand in hand. Je ontdekt vele soorten vissen en raakt als kijker/lezer zelf gefascineerd door zoveel schoonheid.
De afgemeten tekst is uitgebalanceerd. Je leest en proeft de woorden, de vele stiltes tussen de zinnen door creëren een mooie rust die je doen mijmeren over dromen en verlangen.
Een originele fantasie dus die aan Jules Vernes werk uit 1870 had kunnen voorafgaan. Maar nog meer een hedendaags pleidooi voor het waar maken van je dromen en het uitstippelen van je eigen weg.
Een knap werk dat jong en oud kan bekoren.

Eric Vanthillo - augustus 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Winny Ang

Illustrator
Charlotte Severeyns

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2020

ISBN
9789462914650

Aantal pagina's
38

Prijs
€17,95