Kapitein in hangmat

aanrader Coverafbeelding van: Kapitein in hangmat

Trefwoord(en)
poëzie
dieren
natuur
bibliotheek
boeken

Genre
poëzie

Vanaf
5 jaar

Dit pareltje van een gedichtenbundel combineert speelse gedichten met ambachtelijke lino-prenten in sobere kleuren. Een mooie combinatie die van het geheel een must-have maakt.
De 45 gedichten zijn divers en zetten je telkens aan het denken. Kasper Peters speelt met woorden, haalt ze uit hun context, verbindt ze met veel dichterlijke vrijheid en creëert zo nieuwe beelden die bij je blijven hangen.
De kapitein uit het titelgedicht, een forse kat (bijna een monster), zwemt de hele dag in het gras. ’s Avonds verlaat hij zijn hangmat om de volgende dag weer verder te gaan varen. Een andere kat – een vriend – legt graag dode muizen in delen voor de deur in de ochtend. Hoe leer je hem dat af?
Vele gedichten gaan over dieren of over de natuur. Over wolken die op warme dagen in de ochtend tegen het grasveld leunen of over nieuwe kleine bomen die aan een paal vastzitten alsof iemand bang is dat ze anders weglopen.
Maar even goed over andere onderwerpen: over de ruimte in je buik die je liefst vult met een toetje of een ijsje of een koekje. Over moeilijke weken als je de dagen niet begrijpt. Want als je op een zondag in de tuin zit en er komen wolken, is het dan nog zondag?
Zijn liefde voor boeken, bibliotheken en taal steekt hij niet onder stoelen of banken. Zoals de jongen in de bibliotheek die een reis bouwt met zinnen, groter dan een spel van honderd levels. Of over de dementerende oma met te veel lichaam om haar lijf die niet meer weet waar ze woont en in haar hoofd geen plek meer vrij heeft voor vandaag, want het zit rijkelijk vol met verhalen. Nog een hele treffende is die over het fluisteren. Dat iemand dat ooit voor elke stem bedacht heeft omdat een oor geen wimpers heeft om het geluid te dimmen.
En nog veel meer.
Er valt in deze fijne bundel heel wat te ontdekken. Voor jong (vanaf 5 jaar) en veel ouder (tot zelfs volwassenen).
De linosneden illustreren de verzen perfect. Zij focussen op een detail, associëren vrijelijk en doen je verder nadenken. Elke print is in zwart en wit met één extra kleur. Dat zorgt voor een welkome rust en oogt aangenaam artistiek.
Gedichten en prenten samen creëren dus een kleinood dat wij met liefde en bewondering aanraden!

Eric Vanthillo - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Kasper Peters

Illustrator
Anne Caesar van Wieren   

Uitgeverij
Loopvis   


Jaartal
2022

ISBN
9789083211503

Aantal pagina's
64

Prijs
€18,99