Kantje moord

Coverafbeelding van: Kantje moord

Trefwoord(en)
19e eeuw
handwerk

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Marie is kantklosster en wordt ontboden bij Juffrouw Godelieve om een omslagdoek te klossen. Het verschil tussen haar werkplek en haar thuis is erg groot. Thuis woont Marie met haar familie in een klein armoedig huisje terwijl bij de bourgeoisie waartoe Juffrouw Godelieve behoort alles mogelijk en toegelaten is. In het begin heeft Marie het moeilijk om zich in die wereld te begeven. Langzaam krijgt ze een plaats binnen haar werkomgeving. Maar dan slaat het noodlot toe en komt Marie in nauwe schoentjes te staan.

Op de voorkaft staat ‘spannend boek’ vermeld. Daar zal de lezer toch erg naar moeten zoeken. Of het moet de spanning zijn tussen het armoedige meisje Marie en haar werkgeefster Juffrouw Godelieve. Of de spanning tussen Marie en de knorrige huishoudster. Of de spanning tussen Marie en de klusjesman die op haar verliefd wordt. Of de spanning in het gezin waartoe Marie behoort. Want de moord – als het al een moord is – laat erg lang op zich wachten. En de ontknoping daarvan is niet echt verhelderend.
Het verhaal geeft een beeld van het leven in Turnhout op het einde van de negentiende eeuw. Het verschil tussen de rijke burgerij en de kleine arbeider is bijna onoverbrugbaar. Het beeld dat van de rijke burgerij wordt geschetst is er een waarin die rijken zich alles ongestraft kunnen permitteren – tot handtastelijkheden toe – en zich mogen te buiten gaan aan alle geneugten van het leven. Terwijl de arme arbeidersklasse waartoe Marie behoort er alles aan moeten doen om in leven te blijven in barre omstandigheden in een ongezonde omgeving.
In plaats van een spannend boek is het meer een echt Vlaams sociaal drama dat wordt verteld. De auteur doet dit vanuit het standpunt van Marie. Zij wordt beschreven als een onderdanig meisje ten opzichte van haar werkgeefster maar die daarnaast erg bezorgd en zorgzaam is voor haar zieke vader en overwerkte moeder. Toch is zij een sterk personage dat doorheen het verhaal evolueert.
Achteraan in het boek zijn een aantal voetnoten opgenomen, waarin de auteur details over Turnhout, plaatsen en personen verklaart die voorkomen in het verhaal. Leuk voor mensen die in Turnhout wonen of de stad erg goed kennen.
Een sociaal bewogen verhaal met een vreemde moord. Maar niet echt spannend.

Pol Van Damme - september 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Hilde E. Gerard   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2017

ISBN
9789059088252

Aantal pagina's
212

Prijs
€15,99