Kan het nog erger?

Coverafbeelding van: Kan het nog erger?

Trefwoord(en)
kanker
vriendschap
tegenslag

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Syl is boos op haar vriendje omdat hij het heeft uitgemaakt, via WhatsApp nog wel. Net dan belandt haar oma in het ziekenhuis. Tijdens het ziekenbezoek gaan Syl en haar zusje iets drinken en ontmoeten Sebas, een jongen die leukemie heeft. Syl gaat nadien Sebas opzoeken en leert zo ook zijn kamergenoot Dirk kennen. Samen halen ze wat deugnieterij uit in het ziekenhuis, tot Dirk te moe is om nog mee te doen. De dagen erna gaat het steeds slechter met Dirk. Sebas is ongerust, uit schrik dat hij ook zieker zal worden. En Syl is bezorgd om allebei.

Ook al loopt in dit verhaal niet alles goed af, toch is het hoopvol. Het tracht je te laten geloven in je dromen en in jezelf, ook al gaat alles moeilijk. De vriendschap die groeit tussen Syl en Sebas, ook al kennen ze elkaar pas een paar dagen, is erg mooi beschreven. Ook hun relatie met Dirk, die nog zieker is dan Sebas, wordt knap in beeld gebracht. En dat zit soms in kleine dingen, zoals Sebas die oog heeft voor Dirks mindere momenten en dan voor hem zorgt. Of Syl die een blikje cola gaat kopen voor die onbekende jongen die haar fascineert. Sebas’ ondeugendheid zorgt voor een grappige noot in het verhaal, net als de vele opmerkingen van Syls kleine zus.
De stijl is aangenaam en de tekst leest vlot. Voor je het weet raak je ontroerd door de drie hoofdpersonages en leef je met hen mee. De sfeervolle illustraties worden afgewisseld met WhatsApp berichten in ballonnetjes. Samen verluchten ze de tekst op een aantrekkelijke manier.

Mik Ghys - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Judith Koppens   

Illustrator
Marja Meijer   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841640

Aantal pagina's
147

Prijs
€14,95