Kameleonie

Coverafbeelding van: Kameleonie

Trefwoord(en)
stad
verhalenbundel
musea
luisteren
volksverhalen

Genre
leesboek

Vanaf
5 jaar

Momenteel (oktober ’21 tot augustus ’23) loopt er een aantrekkelijke tentoonstelling in het Antwerpse MAS waarin je kan verdwalen in decors die je verbeelding prikkelen en ondertussen kan luisteren naar verhalen of liederen. ‘Luister’ is de titel van deze boeiende tentoonstelling.
De verhalen uit deze tentoonstelling vind je terug in dit aantrekkelijk vormgegeven leesboek. Het hoofdpersonage, Leonie, heeft een aandoening: het kameleonerij. Elke keer als zij een verhaal leest of hoort, dan wordt zij het personage uit dat verhaal. Sommigen zeggen dat zij te veel fantasie heeft, haar ouders zeggen dat zij een te groot hart heeft en haar grootouders zeggen dat het gevaarlijk is. Tot slot doet Leonie in de inleiding een warme oproep aan de lezer/luisteraar: “Haal de kameleon in jezelf naar boven en verdwijn even in dit boek.”
Een nobel doel dat weinig moeite kost, want de verhalen zijn vlot en boeiend geschreven. Erin verdwijnen doe je met gemak.
In het verhaal van de Lange Wapper, de kwelgeest, die stoute mensen pest. Of dat van Quinten Matsys die dankzij de perfect geschilderde vlieg mocht trouwen met de mooie Catharina. Over de Afrikaan Paul Panda Farnana die dankzij een diploma de eerste zwarte in Belgische staatsdienst werd. Hij streed voor gelijke rechten en goed onderwijs voor iedereen, maar bekocht zijn dappere daden met de dood. Over de jonge vrouw, Maria ’s Heeren,  die op 15 augustus Maria mocht spelen in de grote lichtstoet. Gezeten op een hoge praalwagen paradeerde zij door de Antwerpse straten. Tot het misliep… Over Jan Olieslagers, de heldhaftige piloot die voor niets terugdeinsde. Over de schildpad die kon vliegen. Over de reus Druon Antigoon, over Lohengrin de zwanenridder, en over veel, veel meer.
Stuk voor stuk boeiende verhalen – 15 in totaal – die je met veel plezier ontdekt (of herontdekt). Met vlotte pen geschreven door meester-verteller Dimitri Leue. Om voor te lezen vanaf 5jr en zelf te lezen vanaf 8jr.
De originele prenten van Alain Verster vol suggestie en fantasie en de totale vormgeving door kaDRIEs maken het geheel tot een waardevol en inspirerend werk waarnaar je vaak zal teruggrijpen. Voor een verhaal (of twee of meer).
Tegelijkertijd is er ook de te scannen QR-code die je voert naar de internetpagina waarop je de liedjes die bij de verhalen horen kan beluisteren.
Een meer dan fijn totaalproject dat met de grootste zorg is uitgevoerd.

Eric Vanthillo - februari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Dimitri Leue

Illustrator
Alain Verster

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2021

ISBN
9789002272950

Aantal pagina's
91

Prijs
€16,99