Kalm aan

Coverafbeelding van: Kalm aan

Trefwoord(en)
natuur
dieren
planten

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een korte inleiding volgen vijftig natuurverhalen; dingen die zich in de natuur afspelen en waar haastige personen weinig oog voor hebben. Soms zijn het kleine gebeurtenissen zoals een mooie zonsondergang of iets grotere als de trek van zalmen of het ontstaan van een parel in een oester. Een woordenlijst, een lijst van boeken waar nog meer natuurzaken aan bod komen en een bronvermelding sluiten het boek af.

De bedoeling van het boek is duidelijk. De lezer aandacht doen krijgen voor de dingen in de natuur die soms haast ongemerkt gebeuren. Zoals bijen die nectar zoeken, bloemen die ontluiken, libellen die boven een vijver vliegen, een lieveheersbeestje op een tak enzovoort. Elke gebeurtenis staat op een dubbele pagina. Onder een titel staat in een grotere letter wat er op de pagina wordt aangehaald. Dan wordt de lezer uitgenodigd om verder te kijken. Er staat telkens ‘Kijk hoe…’, waarna er een aantal illustraties en korte tekstjes het gebeuren uitleggen. Meermaals is het wel een herhaling van wat er in de inleidende tekst staat, enkel aangevuld met illustraties. Die illustraties zijn erg kleurrijk maar wel ‘romantisch braaf’ en simpel. Mogelijk niet naar ieders smaak. Soms staat er een extra weetje in een gekleurde kader. Een enkele keer staat er een wel heel extreem voorbeeld.
Enkele van de aangehaalde onderwerpen zijn ook niet van deze streken of makkelijk waarneembaar. Wevermieren en zalmen komen in onze omgeving niet voor en hoe een zeester eet of hoe een parel wordt gevormd is moeilijk te zien. Een roedel wolven zien we in onze streken ook (nog) niet direct.
Waar het dus om te doen is in het boek, is dat de lezer/kijker meer tijd zou nemen om zijn/haar directe omgeving aandachtiger te bekijken en verwonderd te zijn voor de kleine dingen die hem/haar omringen: een bloem die bloeit, een insect dat voedsel zoekt, de wolken in de lucht, het verkleuren van de bladeren, de roep van een uil…
Kleine gebeurtenissen in de natuur die heel ‘braaf’ onder de aandacht worden gebracht. Voor de liefhebbers ervan.

Pol Van Damme - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Rachel Williams

Illustrator
Freya Hartas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047712695

Aantal pagina's
121

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Slow Down, Bring Calm to a Busy World with 50 Nature Stories

Vertaler(s)
Jesse Goossens