Kalm aan, Aapje!

Coverafbeelding van: Kalm aan, Aapje!

Trefwoord(en)
haast
feesten
rust

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Aapje zwaait heen en weer tussen de bomen. Ze is jarig en vraagt of iedereen klaar is voor haar feest. De vogels beloofden voor muziek te zorgen maar het klinkt meer als lawaai in Aapjes oren. De taart die de beer gemaakt heeft, smaakt naar modder. En de tapir zit verstrikt in de slingers die hij wou maken. Alles loopt verkeerd dus ziet Aapje het niet meer zitten. Maar Luiaard leert haar om zich heen te kijken naar alle mooie dingen. Zo komt Aapje tot rust en bedenkt samen met haar vrienden een nieuw feest.

Het wordt snel duidelijk dat al wat Aapje bedacht heeft voor haar feest mis loopt. Ze maakt zich druk en zwiert gejaagd door het woud. Wanneer ze beseft dat alles fout gaat, stort ze in. Maar dan komt er hulp in de figuur van de luiaard. Die leert haar rustig te blijven en beter om zich heen te kijken, te voelen en te ruiken. En daarna komt alles in orde.
De tekst is op rijm en zorgt voor een fris ritme tijdens het voorlezen. De illustraties tonen een goed gevuld oerwoud, vol planten, bloemen en dieren. Er valt dus heel wat te bekijken. Het thema van het verhaal ligt er dik bovenop, maar het zal kleuters niet storen. Die zullen geboeid kijken hoe alles misloopt voor de haastige aap en daarna verrast zijn over de oplossingen voor het feest.
De personages die de auteurs gebruikten zijn allemaal bedreigde diersoorten die in Zuid-Amerika leven. Achteraan in het boek krijg je per dier een weetje, naast hun officiële naam. Op de laatste bladzijde van het boek vertelt de luiaard wat je moet doen om kalm te blijven. Hij geeft een paar tips om je gelukkiger en relaxter te voelen. Zo kan je meer aandacht geven aan de wereld om je heen.

Mik Ghys - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Jess French   

Illustrator
Eefje Kuijl   

Uitgeverij
Veltman   


Jaartal
2021

ISBN
9789048319176

Aantal pagina's
30

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Slow Down, Monkey!

Vertaler(s)
Ellen Hosmar
Vitataal