Jong! (en ziek) – Tieners over hun leven met kanker

aanrader Coverafbeelding van: Jong! (en ziek) – Tieners over hun leven met kanker

Trefwoord(en)
jong
ziekte
kanker
levenslust
opgroeien

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Stein De Sterck, Jeroen Boone en Wim Geysen begeleiden al jaren mee het kinderkamp dat Kom op tegen Kanker jaarlijks organiseert. In dit pakkende boek laten zij 12 jongeren aan het woord die doorheen verschillende kampen intense lotgenoten zijn geworden.
Zij vertellen ieder op zich openhartig over hun ziekte, hun strijd, hun leven, hun vrienden, familie, hoe de buitenwereld reageert, hun dromen, …
Zo krijg je 12 persoonlijke en kwetsbare verhalen die echt wel binnenkomen. En zoals de titel perfect verwoordt: de verhalen gaan niet enkel over het ziek zijn, maar meer nog over jong zijn en opgroeien. Want dat wil elke jongere duidelijk temidden de ziekenhuisbezoeken en keren dat zij hervallen in chemo- en andere therapieën. Hun dromen en wensen komen duidelijk aan bod.
De toon is rechttoe rechtaan met een milde humor, helder en onverbloemd. Wat de impact van de verhalen verhoogt.
De gehele lay-out maakt dit boek tot een origineel geheel dat je niet loslaat.
De bladspiegel en het opvallende lettertype ogen aantrekkelijk en verhogen de leesbaarheid. Telkens, voor de auteurs een jongere aan het woord laten, lees je eerst een originele en gepaste intro om de persoon aan je voor te stellen als in een ‘vriendendagboek’: lievelingskleur, lievelingsfilm, hier moet ik heel hard mee lachen, … Maar ook mijn hatelijkste medicijn, diagnose, dit wens ik de wereld toe, … Als in een krant zijn her en der ook opvallende uitspraken of kernachtige quotes verspreid. Voor de snelle lezer of om je nieuwsgierig te maken naar meer.
Het geheel wordt perfect aanschouwelijk gemaakt door de knappe foto’s van Koen Broos. Hij weet elke jongere (en zijn of haar naaste omgeving) te ‘pakken’ in verstilde beelden met een grote impact. Een indringende blik recht in de lens of juist niet, een uitbundige lach of juist niet, een opvallende focus op een detail, … Ook mooi hoe de foto’s paginagroot verspreid staan afgedrukt doorheen het boek. Hoe het boek opent met 5 foto’s nog voor je bij de titelpagina bent. Waarna weer 3 foto’s en 1 witte pagina je verbeelding prikkelen. Rechttoe rechtaan, vrank en vrij net als de woorden van de jongeren zelf.
Knap!
Vanwege het samengaan van beeld en inhoud, een aanrader. Niet alleen voor wie zelf of in de omgeving met kanker (of een andere ernstige ziekte) te maken heeft, maar duidelijk voor iedereen die het leven omarmt.

Eric Vanthillo - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Wim Geysen   
Stein De Beck
Jeroen Boone

Illustrator
Koen Broos   

Uitgeverij
Manteau   


Jaartal
2016

ISBN
9789022332894

Aantal pagina's
176

Prijs
€19,99