Jona

Jona woont met zijn Joodse vader en oma in een Amsterdams hofje. Voor een profielwerkstuk wordt hij gekoppeld aan zijn klasgenoten Lucas en Elin. Daardoor wordt zijn leven overhoop gezet. Het onderwerp van het project is namelijk zijn eigen oma. Die heeft beginnende alzheimer en vertelt over een Simon. Jona heeft nog nooit over Simon gehoord en zijn vader is niet opgezet met die aandacht voor zijn zwakke, oude schoonmoeder. De spanningen lopen steeds hoger op.

Het verhaal wordt verteld daar de auteur, voornamelijk vanuit het standpunt van Jona. Maar soms verandert het vertelstandpunt naar één van de andere hoofdpersonages. De personages worden erg realistisch en geloofwaardig beschreven. Jona is een erg stille, volgzame jongen, die moeilijk tegen zijn strenge vader op kan. Die vader kan erg opvliegend zijn, is koel ongevoelig, afstandelijk maar af en toe ook zorgzaam en aangenaam. Een houding die Jona nog meer verwart. Gesprekken tussen hen verlopen ook dikwijls stroef. Daar tegenover staat de geadopteerde Lucas die in een warm gezin woont. Elin is dan weer hoogsensitief, heeft het hart op de tong maar weinig zelfvertrouwen. Thuis heeft ze twee moeders. Toch worden deze drie heel verschillende jongeren erg verbonden met elkaar door hun zoektocht naar het geheim van de mysterieuze Simon. De houding van Jona is niet helemaal duidelijk. Hij is heel erg volgzaam, doet alles om zijn vader te behagen terwijl die soms een erg vijandige houding aanneemt naar Jona toe. Als zestienjarige jongen zou de lezer kunnen denken dat zo iemand rebelleert en in opstand komt tegen zo’n beperkende, controlerende houding van de vader. Maar Jona blijft hem verdedigen, hoe hard zijn vader hem ook bekritiseert of kwetst.
In het verhaal komen een aantal Joodse rituelen, feesten en woorden voor om de afkomst van Jona te situeren en vooral wat dit te maken heeft met het verleden. Wat nog steeds meespeelt in de houding van Joodse mensen.
Het verhaal verloopt chronologisch in de huidige tijd. Herinneringen van Jona aan vroegere gebeurtenissen zijn vervat in het verhaal.
Een gevoelige verhaal over een jongen die zijn identiteit en afkomst zoekt maar op een muur van geheimen stoot.

Pol Van Damme - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Van Praag   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2023

ISBN
9789047715184

Aantal pagina's
263

Prijs
€15,99