Jinxed

aanrader Coverafbeelding van: Jinxed

Trefwoord(en)
technologie
toekomst
school
strijd
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Lacey is gebrand om te worden toegelaten op de prestigieuze school van Profectus. Want die leidt naar een baan bij het bedrijf dat perfecte robot-huisdieren heeft ontwikkeld, zogenaamde ‘baku’s’. Deze robots vervangen de smartphone en kunnen ontzettend veel meer. In eerste instantie wordt ze afgewezen maar als ze een kapotte level-3 baku vindt en die herstelt, wordt ze alsnog toegelaten. Lacey is in de wolken, maar er beginnen vreemde dingen te gebeuren. Haar baku, Jinx genaamd, lijkt telkens aan haar controle te ontsnappen wat tot zenuwslopende toestanden leidt op haar nieuwe school. Lacey krijgt het hard te verduren.

In dit verhaal wordt de lezer meegesleurd naar een herkenbare maatschappij in de nabije toekomst. De ideale leefomgeving die wordt geschetst, leidt ook tot stress. Want wie niet voor het bedrijf werkt, moet verhuizen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lacey, in de ik-vorm. De lezer ervaart daardoor samen met Lacey de gebeurtenissen en hoe zij daarop reageert of hoe het haar frustreert. De andere personages zijn dan ook geschetst vanuit haar standpunt, hoe zij de anderen ervaart en hun reacties registreert. Deze personages komen levensecht over en de dialogen zijn heel vlot en aannemelijk. De lezer krijgt een goed beeld van de verschillende personages. Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op zodat de lezer geboeid blijft.
De eigenaars van de baku’s, die robot-huisdieren die erg op reële dieren lijken en ook zulk gedrag vertonen, worden erg aanhankelijk aan en afhankelijk van hun ‘huisdier’. Hoewel (nog) niet echt bestaand, komen deze dieren erg realistisch over.
‘Jinxed’ betekent ‘vervloekt’. En dat kan slaan op de baku van Lacey, maar evengoed op het bedrijf dat deze robots produceert en hun klanten er afhankelijk van maakt of op de ‘ideale’ maatschappij die het bedrijf creëert.
Het verrassende slot verwijst reeds naar een vervolg. Want nu blijft de lezer ietwat op zijn honger zitten.
Knap opgebouwd en spannend toekomstverhaal. Een aanrader.

Winnaar van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2021.

Pol Van Damme - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Amy Mc Culloch   

Uitgeverij
HarperCollins   


Jaartal
2019

ISBN
9789402732306

Aantal pagina's
317

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Jinxed

Vertaler(s)
Angelique Verheijen