Jij mag alles zijn

Jij mag alles zijn vertelt het verhaal van Lexi, een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.

Griet Op de Beeck is het laatste decennium uitgegroeid tot een van Vlaanderens bekendste schrijvers. Nu schreef ze voor het eerst een boek voor kinderen. Al formuleert de kaft het zo: ‘Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen.’ en dat is precies wat dit boek is. Hoewel het prima door jonge lezers gelezen en gesmaakt kan worden, zullen ook volwassenen van dit boek genieten. Weliswaar met de nodige brokken in de keel. Jij mag alles zijn is geen vrolijk boek. Op de Beeck geeft parentificatie (het fenomeen waarbij een kind de rol van ouder op zich neemt) als belangrijk thema van haar boek. Dat is precies wat de negenjarige Lexi doet. Ze probeert de mensen om haar heen gelukkig te maken. Maar precies dat verantwoordelijkheidsgevoel maakt het verhaal, misschien enkel voor volwassen lezers, met momenten intriest. Een paar voorbeelden: Haar mama heeft sinds het overlijden van Lexi’s tweelingbroertje op 11 maanden last van depressieve periodes. Lexi weet dat ze daar niets aan kan doen, maar ziet het toch als haar eigen falen dat zij niet genoeg is om haar gelukkig te maken. Tijdens de zomervakantie zorgt Lexi voor haar mama. Ze houdt al een hele tijd stil dat haar mama overdag te weinig eet. Wanneer ze dat toch deelt met haar vader, krijgt ze een paar dagen later te horen dat haar moeder zal worden opgenomen. Direct gaat ze ervan uit dat dat komt omdat ze heeft ‘geklikt’. Lexi kan nadien niet opgevangen worden door haar oma omdat haar opa ziek is en niet tegen lawaai kan. Natuurlijk ziet Lexi dit vooral als een bewijs dat ze te luid is ook al probeert ze altijd heel rustig te zijn. Vervolgens wordt ze ondergebracht bij de halfzus van haar vader, Tante Arizona. Al snel ontdekt ze dat ook Tante Arizona heel wat verdriet met zich meesleurt. Lexi neemt het op zich om haar tante weer gelukkig te maken.
Het mag duidelijk zijn dat Lexi een heel lief kind is (en een aangenaam personage), maar doordat ze de zware taak van iedereen gelukkig te maken op zich neemt, krijg je als lezer medelijden met haar. Dit maakt de leeservaring droevig maar ook sterk. Er moet wel vermeld worden dat dit vooral in het tweede deel van het boek gebeurt. Het eerste deel is trager, kinderlijker en kabbelt een beetje. Al wijst Op de Beeck dit toe aan haar redacteur die aangaf dat kinderen ‘meer op sleeptouw genomen moeten worden’. Tenslotte moet er ook nog gepraat worden over de illustraties van Linde Faas. We hebben het geluk dat ze doorheen het boek prenten verzorgt, maar de coverillustratie is al voldoende om verliefd te worden. Faas gebruikt zachte kleuren die overlopen in elkaar. De details zijn vaker wazig dan duidelijk, personages zijn meestal kleine vlekjes in een groot veld, en vaker wel dan niet voel je meer door naar de illustraties te kijken dan door de tekst te lezen. En dat laatste is een uitzonderlijke verdienste als die tekst geschreven is door Griet Op de Beeck.
Jij mag alles zijn is niet alleen een klepper van een titel maar ook een gevoelig boek dat zowel volwassenen als kinderen zal bekoren.

Bekroond met een Bronzen Penseel 2022.

Mathilde Lemm - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Griet Op de Beeck

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Prometheus   


Jaartal
2021

ISBN
9789044649192

Aantal pagina's
207

Prijs
€15,00