Jij en de Dood

aanrader Coverafbeelding van: Jij en de Dood

Trefwoord(en)
dood
leven na de dood

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Sommige mensen zeggen dat je bang moet zijn voor de Dood. Anderen denken dat enkel gerimpelde ouderen dood gaan. In Jij en de Dood lees je dat dat allebei niet waar is.

Het gebeurt niet vaak dat je als volwassen recensent een prentenboek leest waar je kippenvel en tranen van in de ogen krijgt. Misschien is het het gevoelige onderwerp? Meer waarschijnlijk zijn het de raak gekozen woorden en de dromerige illustraties.
Net als Het Leven en jij is Jij en de Dood een samenwerking tussen de Noorse Elisabeth Helland Larsen en de debuterende Belgische Marine Schneider. Larsen heeft weinig woorden nodig om haar tekst als poëzie op de tong te doen smelten. Ze rijgt vragen, filosofische reflecties en troostende woorden aaneen. De Belgisch-Poolse Alicja Gescinska maakte een gevoelige en tegelijk krachtige vertaling. Haar taal is niet eenvoudig, hoewel Jij en de Dood een prentenboek is, is het doelpubliek ouder dan doorgaans. Ook voor volwassenen is dit een prachtig en troostrijk boek. Schneider koos voor zachte tinten die voor een dromerige sfeer zorgen. Op momenten is het boek donker maar nooit grimmig of eng. Ze toont de Dood als een bijna menselijk wezen, met slanke benen (en een fiets) en lang haar met bloemen in. Toch heeft het figuurtje ook iets weg van een vogel, een raaf misschien? De natuur speelt een grote rol in Schneiders prenten. Overal zie je vogels, insecten en bloemen. De Dood en het Leven maken ons als mens duidelijk dat we een deel van de natuur zijn.
Jij en de Dood is ook een boek over liefde. Liefde voor het leven, liefde voor elkaar. En angst, angst voor wat er ons na dat leven te wachten staat. Gelukkig is daar de Dood die kleine kinderen en gerimpelde ouderen aan de hand neemt en hen laat zien hoe mooi afscheid ook kan zijn. Larsen snijdt een thema aan dat doorheen de literatuurgeschiedenis van dankbaar onderwerp tot taboe is uitgegroeid. De laatste decennia komt de dood als thema bijna uitsluitend terug in kinderboeken als het om een grootouder of huisdier gaat, terwijl oudere verhalen laten zien dat dit thema wél voor kinderen geschikt bevonden werd. Larsen schuwt het taboe niet en laat, op een respectvolle en zachte manier, zien dat de dood zich niet enkel richt tot oude, zieke mensen. Ieder van ons heeft vast al eens verzucht hoeveel mooier de wereld zou zijn mocht niemand dood gaan. Larsen laat de Dood vertellen waarom ze er is, waarom ze er toe doet. Ze laat zien dat ze samen met het Leven (onderwerp van Het Leven en jij) een duo vormt dat de wereld rechthoudt. Een duo dat gevierd mag worden en niet gevreesd. Mocht je voor één van beide toch bang zijn is de oplossing even simpel als krachtig. Daar sluit deze adembenemend mooie en troostende aanrader mee af.

Mathilde Lemm - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Elisabeth Helland Larsen

Illustrator
Marine Schneider

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2021

ISBN
9789401475990

Aantal pagina's
44

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Noors

Originele titel
Jeg er Doden

Vertaler(s)
Alicja Gescinska