Jij bent alle liefde

Coverafbeelding van: Jij bent alle liefde

Trefwoord(en)
brieven
wereld
liefde
sprookjes
duisternis
leven
stad

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Meester-verhalenverteller en ook auteur Meneer Zee (pseudoniem voor Jan De Maeyer) schreef dit pakkende en hoogst gevoelige verhaal waarin zijn tekst en de prachtige tekeningen van Gitte Vancoillie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Het verhaal begon in het duistere deel van de wereld waar al het eten was, maar geen liefde. Die leek er lang geleden uitgestorven. Een meisje – Hoop was haar naam – woonde er hoog in een appartement achter tralies. Ze schreef al haar binnenste naar buiten op blauw papier en vouwde die tot blauwe vogels die ze door de tralies heen naar buiten mikte. Ze hoopte vurig dat een van die vogels op een dag zou gaan vliegen. En op een dag…
Tegelijkertijd was er een jongen – Wil was zijn naam – op een andere, al even duistere plek. Als hij op een dag in de verte een lied hoorde en iets kleins en blauws voorbij zag vliegen, wilde hij ontsnappen uit de duisternis en weg was hij.
Samen volgden het meisje en de jongen de vliegende blauwe vogel. De sporen in de sneeuw volgend, ontmoetten ze de oude, wijze machinist Ward. Met hun drieën reden ze verder tot aan de zee, en als ook daar de vogel voor hen uit vloog, zat er niets anders op dan van de trein een stoomboot te maken. Zo voeren ze dag na dag over de wijde zee tot aan een rokende eilandberg vol vogels en kleur. Ze staarden met open mond naar al die kleurenpracht en dachten dat dit hun einddoel was. Maar daar zou alles pas beginnen…

Spektakel of grootse avonturen moet je in dit moderne sprookje vol symboliek niet zoeken, wel een kwetsbaar verhaal dat zich traag ontvouwt in een rustig, poëtisch taalgebruik en verlucht met haast transparante en al even gevoelige prenten die mee het verhaal vertellen.
Een aantal keren spreekt de auteur je als lezer rechtstreeks aan, wat hij waarschijnlijk gewend is als verhalenverteller, maar hier haalt dat je uit de magie van zijn vertelling, wat jammer is. Maar geen nood, door zijn broze woorden en vloeiende zinnen ben je telkens meteen weer mee. Het verhaal ontvouwt zich chronologisch, is rijkelijk doorspekt met gevoel en warmte en leidt naar een helend einde dat toch nog genoeg openheid biedt zodat je zelf kan verder verzinnen.
De personages zijn goed getypeerd en duidelijk gekozen als tegenpolen en tegelijkertijd zielsgenoten voor het leven.
De prenten van Gitte Vancoillie, die ook de uiterst verzorgde en mooie vormgeving voor haar rekening nam, vullen de woorden aan en vice versa. Vancoillie tekent, schildert en stelt composities samen die kloppen. Zij bepalen sferen die imponeren en telkens het gevoel versterken. Zoals zij inzoomt op details, duisternis en kleur doelbewust inzet, ruimte laat voor interpretatie en woorden en zinnen vermengt in haar prenten op een speelse wijze, dat alles maakt je als lezer/kijker tot deelgenoot van het geheel, waardoor het echt wel binnenkomt.
Een originele voltreffer voor gevoelige zielen. 

Eric Vanthillo - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Meneer Zee   

Illustrator
Gitte Vancoillie

Uitgeverij
Horizon   


Jaartal
2022

ISBN
9789463962407

Aantal pagina's
160

Prijs
€19,99