Jefferson. Een verdwijning met een staartje

aanrader Coverafbeelding van: Jefferson. Een verdwijning met een staartje

Trefwoord(en)
redden
sekten
vriendschap
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

De egel Jefferson en zijn vriend, het varken Gijsbert, hebben vier jaar na hun vorige avontuur nog weinig contact met de andere leden van het reisgezelschap waarmee ze toen optrokken. Gijsbert is dan ook verrast wanneer hij door het konijn Simone gevraagd wordt om haar huis in het oog te houden tijdens haar afwezigheid. Jefferson is nieuwsgierig. Waar is Simone naartoe? Waarom weet niemand waar ze gebleven is? En waarom is er al zoveel geld van haar spaarrekening verdwenen? Samen met Gijsbert gaat Jefferson Simone zoeken. Maar hun eerste tocht loopt af met een sisser. Gelukkig vinden ze daarna enkele aanwijzingen die hen in de juiste richting sturen. Ze vragen hulp aan twee andere ex-deelnemers aan de groepsreis en starten een hulpexpeditie. Want Simone lijkt in de handen van een sekte beland te zijn. En dan zijn alle ideeën welkom om haar daar weer uit te krijgen.

Het vorige avontuur van Jefferson was een voltreffer van formaat. Een origineel verhaal met verrassende personages, grappig en toch spannend, in een mooie taal. Dat past ook bij dit tweede avontuur van Jefferson. Het begint als een spannende zoektocht naar een vermiste vriendin, maar wordt uiteindelijk een intrigerende infiltratie in een sekte. In een vlotte taal en erg bevattelijk beschrijft de auteur hoe zo’n sekte te werk gaat. Ze zoeken eenzame mensen met geld, die ze overladen met aandacht en liefde. En dan is het niet moeilijk om hen zodanig te hersenspoelen dat ze al hun bezittingen afstaan.
Jefferson is hier de held die infiltreert in de sekte en hun wanpraktijken probeert te ontmaskeren. Met de hulp van zijn vrienden slaagt hij in zijn opzet. Toch wordt alles zeer aangrijpend beschreven, want iemand uit een sekte overtuigen van zijn ongelijk, is heel erg moeilijk. Naast al die ernst zit er ook veel humor in het verhaal, vooral door Gijsbert en door het everzwijn Walter Schmitt die hen helpt. De andere helper, de das meneer Vanderburcht, bezorgt het verhaal wat ernst en een verliefd tintje. Mooi hoe dit allemaal verweven wordt tot een krachtig en boeiend verhaal vol taalplezier. Zelfs Jefferson schrijft af en toe woorden op die meneer Vanderburcht gebruikt en die hij wil opzoeken omdat ze zo mooi klinken.
Dit boek is opnieuw een vrolijke en spannende aanrader, een sterk verhaal vol taalplezier.

Mik Ghys - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Jean-Claude Mourlevat   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401495943

Aantal pagina's
270

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Jefferson fait de son mieux

Vertaler(s)
Lies Lavrijsen   
Els Dumez-Blocken