Je speelt met vuur

Een klas middelbare-school-jongeren gaat op avonturenweek. Drie hartsvriendinnen: Mien, Alix en Victoria, kijken er, net als de anderen uit hun groep, al lang naar uit. Het kamphuis waar ze verblijven, wordt gerund door Remco. Zijn zoon Thibo helpt hem daarbij. Nadat zijn vrouw hen heeft verlaten, heeft Remco moeite om rekeningen tijdig te betalen. Als er plots een brand op het terrein oplaait, is al snel duidelijk dat dit geen spontane brand is. Er is een brandstichter aan het werk. Maar wie is het en wat wil die hiermee bereiken? De drie vriendinnen ontdekken elementen die naar de brandstichter wijzen. Kunnen ze hem ontmaskeren?

In het verhaal wordt er verwezen naar vorige gebeurtenissen waarbij de jongeren betrokken waren. Maar dit verhaal is ook afzonderlijk te lezen.
Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld, voornamelijk vanuit het standpunt van de drie vriendinnen. Maar eveneens vanuit het standpunt van andere personages. Enkele cursieve stukjes verwoorden de gevoelens en redenen van de brandstichter, zonder te verraden wie het is.
Zoals het een thriller betaamt, wordt de lezer – door de ogen van de vriendinnen en het gedrag van de ‘verdachten’– op het verkeerde been gezet tot bij het slot. Een groot deel van het verhaal draait ook om de gevoelens van de meisjes naar de jongens toe. Iets wat de spanningsboog helaas niet ten goede komt.
Zijn de jongeren vrij realistisch beschreven dan zijn de personages van de leerkrachten eerder karikaturen. Een norse, strenge mannelijke leerkracht met veel autoritair gezag samen met een overenthousiaste, huppelende vrouwelijke leerkracht zonder gezag. Op het einde van het verhaal komen ze nog heel verrassend uit de hoek.
De gebeurtenissen zijn ook niet altijd even geloofwaardig, zeker niet wat de branden betreft.
Goed voor een tijd ontspannen leesplezier, maar ook niet meer dan dat.

Pol Van Damme - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Astrid Sercu

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2023

ISBN
9789044849097

Aantal pagina's
195

Prijs
€18,95