Je bent zo mooi anders – liefdevolle gedichten

aanrader Coverafbeelding van: Je bent zo mooi anders – liefdevolle gedichten

Trefwoord(en)
liefde
vrouwen
passie
gedichten
emoties
bloemlezing

Genre
poëzie

Vanaf
14 jaar

Duizelig van moeheid na het schrijven van letters
schrijf ik weer letters en woorden en zinnen
ik kan het niet helpen het schiet mij te binnen
het schiet mij te binnen ik schrijf het maar neer.

De schrijfdrang, zo helder verwoord in dit fragment uit een van de vele gedichten uit deze bundel, typeert helemaal de auteur ervan: Hans Andreus (1926-1977), de Nederlandse dichter en schrijver van romans, verhalen, hoorspelen, kinderverhalen en meer. Zijn tijdloze gedichten blijven beroeren en vragen om generatie na generatie her-ontdekt en her-gelezen te worden. Daarom kunnen wij ons alleen maar verheugen op nieuwe publicaties van zijn gedichten, zoals deze die eerder verscheen in 2018 bij uitgeverij Holland.
Het is een verzameling pakkende gedichten over de liefde uit zijn gehele oeuvre. Maar niet alleen over de liefde op zich. Uitgangspunt voor de selectie was naast liefdesgedichten ook gedichten over een liefdevol afscheid of liefdevolle observaties.
Zo vind je in deze fraai ogende bundel met een mooie cover-illustratie van Djenné Toebak 65 innemende gedichten die je doen stilstaan bij het leven en de liefde. Andreus ‘speelt’ met taal, haalt woorden uit hun natuurlijke context en creëert nieuwe betekenissen die zinderen van emoties en die je helemaal inpalmen. Dit soort poëzie ‘degusteer’ je met mate, zodat het nog lang diep in je kan nawerken.
Het geheel is een soort warme ode aan de liefde en de vrouw, geschreven vanuit een noodzaak met een heldere pen die de eenvoud hoog in het vaandel draagt.
Zoals o.a. in dit fragment:

Ik heb je liever dan brood,
al zegt men ook dat het niet kan
en al kan het ook niet.
Liever dan vrolijkheid of regen,
liever nog dan ik heb je lief.

Of in dit gedicht dat inspireerde tot de sprekende titel:
Je bent zo mooi anders dan ik, natuurlijk niet meer of minder maar zo mooi
 anders, ik zou je nooit anders dan anders willen.

Meer ontdek je best zelf in deze gedichtenbundel van een auteur die niet vergeten mag worden. Daarom een aanrader voor jong (vanaf 14 jaar) en ouder en heel wat ouder…

Eric Vanthillo - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Hans Andreus

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2024

ISBN
9789025885724

Aantal pagina's
81

Prijs
€17,50