James Ensor – Mijn (on)gerijmd leven

Coverafbeelding van: James Ensor – Mijn (on)gerijmd leven

Trefwoord(en)
kunstenaars
kunsteducatie
biografieën
leven

Genre
poëzie

Vanaf
9 jaar

Het leven is een huis met talloze vertrekken:
de kindertijd, de jeugd… Het is een metafoor.
Soms leek het of ik dat enorme huis moest trekken.
Maar dat was nonsens: het leven bolde steeds maar door…

Dit is een van de gedichten uit deze bundel.
Een bundel waarin het leven van de Oostendse kunstschilder (1860-1949) aan je voorbij trekt in rijmende verzen. Tussen twee spiegel-gedichten, beide met dezelfde titel ‘Soms’, lees je 38 gedichten die zijn hele leven omvatten: over zijn vader die stierf toen James nog maar een baby was, over het winkeltje van zijn tante met al die maskers en veel meer, over Kaat Moustache en haar cabaret, over hoe hij het leven observeerde als in een nauwe steeg met heel veel mensen en creaturen van divers pluimage, over zijn zus Mitche die ook zijn model was en zijn muze, over zijn liefde voor de zee, zijn hekel aan de academie, hoe hij als een nar met iedereen de spot dreef en zichzelf aan het kruis schilderde, hoe hij eerst miskend werd en later heel beroemd, en over veel meer.
Didelez verwerkte alles in deze rijmende verzen, wat geen sinecure is. Zijn verzen lezen vlot, en dankzij een voetnoot hier en daar begrijp je meer over Ensor en waar de auteur zijn inspiratie haalde. Alsof je een selecte biografie leest in fragmenten.
De kleurrijke, cartooneske prenten lijken soms op spotprenten, soms op sfeervolle plaatjes en soms op kinderlijke illustraties. Ze zijn niet eenduidig en geven het geheel de look alsof het hier een fictief verhaal betrof. Foto’s en realistische beelden hadden het geheel meer allure gegeven als kunsteducatief werk.

Eric Vanthillo - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Guy Didelez   

Illustrator
Caryl Strzelecki

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2023

ISBN
9789463372589

Aantal pagina's
84

Prijs
€17,00