Jakob en de zeven gevaren

Coverafbeelding van: Jakob en de zeven gevaren

Trefwoord(en)
20e eeuw
schoolleven
vriendschap
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Om de weg naar school spannender te maken, bedenkt Jakob zeven gevaren die hij moet trotseren. Van een grote hond bij de mandenverkoper, een groot gesloten huis waar een kinderlokker zou wonen, de kerkhofmuur met daarachter het griezelige kerkhof tot zijn meester toe. De meester is heel erg streng en Jakob is geen moedige jongen. Hij komt het best overeen met zijn overbuurmeisje Claartje. Claartje is echter een durfal en zij wil dat Jakob moediger wordt. Maar of dat lukt?

Het verhaal speelt zich af in 1958. Voor kinderen van nu is dat een eeuwigheid geleden. Toch geeft het verhaal een heel goed beeld van de toenmalige leefsituatie van gewone mensen. Grote klassen, een strenge meester, strenge nonnen met vreemde kappen, ouderen die kinderen de les spellen en willen dat ze onvoorwaardelijk gehoorzamen…
Maar ook andere zaken die toen in de maatschappij speelden: een televisietoestel dat nog lang niet iedereen had, of een douche, boeken die toen werden gelezen, een onderzoek naar tuberculose (een longziekte die toen voorkwam) enzoverder.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jakob, in de ik-vorm. De auteur heeft geput uit zijn eigen jeugdherinneringen en laat Jakob die nu meemaken.
Een feelgood-verhaal dat mensen die toen jong waren zeker zullen herkennen en herinneren. Het geeft een beeld van een samenleving die jongeren van nu nauwelijks kunnen voorstellen.
Het verhaal geeft een heel goed beeld van hoe gewone mensen leefden en hoe kinderen toen school liepen. Het verhaal leest heel vlot en er zit ook humor in. De kinderen blijven – ook voor jongeren van de 21ste eeuw – herkenbaar. De dialogen zijn vlot en ook de volwassenen zijn levensecht geschetst.
Beslist de moeite waard. En dus niet alleen voor tienjarigen maar ook voor hun grootouders.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Jacques Vriens   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2021

ISBN
9789000377688

Aantal pagina's
128

Prijs
€15,50