Jacquot en de lichtzoeker

Coverafbeelding van: Jacquot en de lichtzoeker

Trefwoord(en)
musea
schilderijen
beeldende kunst

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Jacquot uit de titel van dit prentenboek is de kleinzoon van de kunstschilder Jakob Smits (1855-1928) die in zijn lichtatelier in Mol-Achterbos het Kempense leven schilderde. De illustratoren Karen Leten en Barbara Soenen, die samen opereren onder de naam ‘Coco & June’, maakten dit prentenboek als een warme ode aan de man.
Hun prenten/schilderijen zijn realistisch en herkenbaar. Je ziet Jacquot met de trein reizen door het weidse landschap waar eindeloze velden en boerderijen het zicht domineren. Samen met grootse partijen wolken. Hij gaat met zijn mama logeren bij opa Smits. Jacquot vraagt zich af wat opa doet in het leven. Is hij een smid? Of een boer? Beetje bij beetje vindt hij sporen over zijn opa, zoals een kistje met postzegels en kleine, gouden snippers. Op een dag, op zolder, ontdekt hij de waarheid. Want daar vangt opa Smits het licht en maakt hij zijn schilderijen.
Die je nu nog steeds kan bewonderen in het Jakob Smits museum in Mol-Achterbos.
Het verhaal zelf heeft niet veel om het lijf, het zijn vooral de hyperrealistische schilderijen die refereren naar het werk van de kunstenaar zelf die indruk maken. Coco & June vatten de juiste sfeer. Extra spelelement in dit boek zijn de twee pagina’s in het midden op transparante folie en de witte lichtzoeker waarmee je delen op die pagina’s kan doen oplichten. Zo vind je de kat en zie je enkele schilderijen van opa.

Eric Vanthillo - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Coco & June

Illustrator
Coco & June

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2022

ISBN
9789002273933

Aantal pagina's
34

Prijs
€19,99