Ivoren maan

Coverafbeelding van: Ivoren maan

Trefwoord(en)
familie
identiteit
jagen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Twee jongeren, Juno en Jan, zitten toevallig naast elkaar in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Allebei hebben ze een bepaalde reden om daar naartoe te vliegen. Maar die zijn erg verschillend en totaal tegengesteld. Na de landing scheiden dan ook hun wegen. Zowel voor Juno als voor Jan verloopt hun tijd in Zuid-Afrika echter helemaal niet zoals ze verwacht hadden.

Dit verhaal boort verschillende thema’s aan. Er is het natuurbehoud in de wildparken dat wordt betaald door de rijke toeristen die er op safari komen. Er is echter ook de stroperij die het voorzien heeft op deze bedreigde diersoorten. Er is het (illegale) jachttoerisme, waarbij veel geld wordt gegeven om een bedreigd dier te kunnen schieten. En dan is er de psychologische kant van het verhaal waarbij de twee tieners zichzelf tegenkomen en moeten uitzoeken wie ze nu echt zijn en wat ze zouden willen zijn. Ook de reden waarom ze beiden naar Zuid-Afrika reizen, wordt langzaam ontrafeld.
Al deze thema’s zitten verweven in het verhaal dat afwisselend wordt verteld vanuit het standpunt van de twee jongeren. De lezer weet dus heel goed hoe beiden zich voelen, wat ze denken en hoe ze handelen. Daarbij evolueren beiden van ietwat onwetende tieners uit Nederland naar jongeren die de ‘echte wereld’ ontdekken tijdens hun verblijf in het niet altijd veilige Zuid-Afrika. Ze ontdekken ook dat niet alles is wat het lijkt en dat zwart-wit denken ook niet helpt. Iets wat ze in hun eigen omgeving ontdekken.
De bijzondere ontmoeting met een oud Zuid-Afrikaans dametje in het vliegtuig, die heel wat diepgaande levenservaring deelt, komt helaas later niet meer in beeld.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel en in chronologische volgorde op. Het verhaal vertoont enige gelijkenis met ‘Een spoor van ivoor’ van Eric Campbell dat al vele jaren geleden de illegale jacht op olifanten onder de aandacht bracht.
Mooi opgebouwd verhaal, met een duidelijke boodschap, dat lezers uit de lage landen een inkijk geeft in sommige onfrisse praktijken die zich in Zuid-Afrika afspelen.

Pol Van Damme - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Arienne Bolt   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047713791

Aantal pagina's
268

Prijs
€16,99