Issun Boshi – de jongen die zo klein was als een kinderduim

aanrader Coverafbeelding van: Issun Boshi – de jongen die zo klein was als een kinderduim

Trefwoord(en)
sprookjes
dapper
opgroeien
wereld
Japan
klein

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

De uitgeverij Boycott blijft ons verbazen met kwaliteitsvolle prentenboeken waarbij zij schoonheid, degelijkheid en originaliteit hoog in het vaandel draagt. Zo ook met dit verhaal over Issun Boshi, een sprookjesfiguur uit de Japanse mythologie, lichtjes vergelijkbaar met onze Klein Duimpje.
Issun Boshi, een jongen zo klein als een kinderduim, was de zoon van een hardwerkend boerenpaar dat hem al hun liefde gaf. Groeien deed hij niet. Op een dag besloot hij de wereld in te trekken. Zijn moeder gaf hem een rijstkommetje mee en zijn vader een mooie naald. De kleine Issun Boshi ontdekte de grote wereld. In de stad was het een drukte van jewelste. Hij werd er de levende pop van het meisje van de edelman. Op een dag ontmoetten ze samen in het donkere bos de hongerige Oni, die het jongetje eerder een opdracht had gegeven…

Dit universele sprookje is doordrenkt van de Japanse cultuur maar blijft herkenbaar qua beelden, sferen en emoties.
De tekst is gewikt en gewogen. De vlotte zinnen laten zich haast proeven en vertellen op een aangename en trage wijze het verhaal met verrassende wendingen, grote gevaren en warme momenten, zoals het in een sprookje hoort. Een pluim voor de vertaler die er vlotjes in geslaagd is om de oorspronkelijke tekst naar haar hand te zetten.
De prenten en de gehele vormgeving dwingen respect af. In slechts 3 kleuren zuigen de paginagrote prenten je in de Japanse wereld waarin sfeer en verbeelding elkaar versterken. De makers schilderen, drukken, stempelen, … en stellen zo oogverblindende composities samen. Ook het grote formaat (21 x 33 cm) en de crèmekleurige pagina’s maken het geheel tot een aantrekkelijk en gewild boek.
Dit is duidelijk een aanrader die – over de cultuurgrenzen heen – zijn publiek verwent met een boeiend sprookje met een mooie moraal, versterkt door prachtige prenten vol ingehouden sfeer. Een topper!

Eric Vanthillo - december 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Icinori   

Illustrator
Icinori   

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2019

ISBN
9789492986139

Aantal pagina's
40

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Japans

Originele titel
Issun-bōshi

Vertaler(s)
Lidewij van den Berg