Is er leven op je neus?

aanrader Coverafbeelding van: Is er leven op je neus?

Trefwoord(en)
wetenschap
leven
microben

Genre
informatief

Vanaf
5 jaar

Christian Borstlap, Nederlands artdirector, designer, illustrator en filmmaker, doet zich met zijn prentenboeken opvallen in originaliteit met veel humor. Hij weet als geen ander een complexe materie te vertalen naar iets dat ogenschijnlijk eenvoudig is.
Zo ook hier met dit prentenboek over microben.
Die vind je overal, hoewel je ze niet kan zien met het blote oog. Zonder microben zou er geen leven zijn op aarde, want zo’n 4 miljard jaar geleden waren zij het enige leven daarop.
Het boek opent met de aantrekkelijke en bijzonder intrigerende prent (die ook de cover siert) met een joekel van een neus en de vraag of daar iets leeft. Op de volgende prent zie je een massa microben op en naast elkaar in alle vormen en kleuren. En zo start een fascinerende trip doorheen de wereld van microben. Hoe ze overal op zitten, hoe er diep onder de Blue Mountains in de Verenigde Staten een reuzenschimmel leeft die bijna 14 keer zo groot is als de Efteling, dat ze een hele familie kunnen maken in minder dan een uur, dat ze alles eten of drinken, bv. ook metaal of olie, dat ze ons eten verteren (en het ook maken), dat er goede en slechte microben zijn, enzovoort. Na dit alles is er slechts één besluit mogelijk en rondt het boek geschikt af: “Fijn dat ze er zijn!”.
De prenten zijn pareltjes van naïeve eenvoud vol humor en relativering. Dé ideale vertaling van deze wetenschappelijk materie naar kleine kinderen toe.
De korte zinnetjes zijn eenvoudig en direct. Ze spreken je aan en prikkelen je verbeelding en nieuwsgierigheid.
Om het geheel nog wat meer (en degelijk) te onderbouwen, schreef de microbioloog (en tevens vader van de auteur) Dr. Ad C. Borstlap achteraan uitvoerig over wat je eerder zag en las in de prenten. Deze uitbreiding is erg dankbaar voor jongeren én volwassenen en geven zo ook de kans om ‘moeilijke’ vragen van kleine kinderen te beantwoorden.
Een kleurrijk geheel dat door Jeroen van Zijp hoogst aantrekkelijk is vormgegeven.
Een prentenboek dat zich doet opvallen in originaliteit, dat vrolijk en speels is en vol fantasie, en dat toch een abstracte wereld toonbaar maakt voor een jong publiek.
Meer dan knap gedaan en ongetwijfeld een aanrader voor (erg) jong én oud!

Eric Vanthillo - september 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Christian Borstlap

Illustrator
Christian Borstlap

Uitgeverij
Moon   


Jaartal
2022

ISBN
9789048861361

Aantal pagina's
50

Prijs
€19,99