Insurgent – Divergent trilogie, deel 2

Coverafbeelding van: Insurgent – Divergent trilogie, deel 2

Trefwoord(en)
toekomst
opstand
liefde
maatschappij

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Na de simulatieaanval heerst er chaos tussen de verschillende facties. Overgelopen leden van Onverschrokkenheid hebben zich aangesloten bij Eruditie, anderen zijn naar een andere factie gevlucht om daar onderdak te vinden. Tris, Tobias en enkele anderen verblijven bij Vriendschap, maar hun rust is van korte duur. Hoe langer hoe meer beseft Tris dat er meer achter de aanval zit dan enkel het overnemen van de macht. Het wordt een moeilijke zoektocht die haar regelmatig in conflict brengt. Niet alleen met haar tegenstrevers maar ook met haar vrienden. En niet alles blijkt wat het is. Tris moet tot het uiterste gaan.

Dit verhaal is het vervolg op ‘Divergent’ (vroeger verschenen onder de titel ‘Inwijding’) waarin de lezer Tris volgt die vanuit haar eigen factie naar een andere overstapt en van beslissend belang is bij de aanvalssimulatie die de hele maatschappij ontreddert. ‘Insurgent’ gaat gewoon verder waar ‘Divergent’ gestopt is en dat zorgt in het begin voor verwarring bij de lezer als die het eerste deel al een tijdje geleden gelezen heeft. Het boek kan niet apart worden gelezen; de lezer zou niet weten wat er aan de hand is en hoe die maatschappij gevormd is.
Net als in ‘Divergent’ wordt het verhaal volledig verteld vanuit het standpunt van Tris waardoor de lezer enkel die informatie krijgt die Tris zelf ook heeft en weet wat zij denkt, doet of ziet. Haar gevoelens en twijfels worden heel uitgebreid verwoord.
Daarnaast worstelt Tris niet enkel met de gebeurtenissen. Ook haar relatie met Tobias is alles behalve stabiel. Beide personages hebben hun eigen geheimen tegenover elkaar en die wegen op hun relatie. Telkens de lucht wat opklaart, is er wel weer een nieuw feit of nieuwe gebeurtenis die de spanning in hun relatie opvoert. En haar verleden kan ze ook niet uit haar hoofd zetten. Ze voelt zich schuldig over een aantal gebeurtenissen tijdens de simulatieaanval en kan die moeilijk een plaats geven in haar leven.
Al die overwegingen en beslommeringen halen soms de vaart uit het verhaal. De uiteindelijk climax – waar de hele strijd uiteindelijk om draait – wordt erg kort en vreemd verwoord en de lezer blijft met een ongemakkelijk en onbevredigd gevoel achter bij het einde van het verhaal. Vervolg in deel drie.
Niet helemaal evenwichtig vervolg op ‘Divergent’ dat de lezer soms aan het boek gekluisterd houdt en soms overvalt met uitgebreide psychologische overwegingen die de vaart uit het verhaal halen.
Dit is een heruitgave voorzien van een filmcover, met de film op komst. Dit verhaal verscheen in 2013 onder de titel ‘Opstand’.

Pol Van Damme - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Veronica Roth   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Divergent

Jaartal
2015

ISBN
9789000344857

Aantal pagina's
365

Prijs
€12,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Insurgent. One choise can destroy you

Vertaler(s)
Maria Postema