Infernal Devices

Coverafbeelding van: Infernal Devices

Trefwoord(en)
sciencefiction
steden
avontuur
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Anchorage-in-Wijnland ligt al zestien jaar veilig weggeborgen ergens in het hoge noorden van het Oude Continent. Wren, de dochter van Tom en Hester, verveelt zich en wil avonturen beleven zoals haar ouders dat vroeger ook deden. Plots duikt een vaartuig van de Straatjongens op. Wren ontdekt dit en als ze dan ook nog ruzie krijgt met haar moeder, gaat ze in op het voorstel van de Straatjongens. Ze wordt echter ontvoerd. Tom en Hester gaan achter haar aan, terug naar plekken waar ze nooit meer hadden willen komen.

Dit is het derde verhaal over een toekomstige wereld die de auteur heeft gecreëerd; eerst in ‘Mortal Engines’ en vervolgens in ‘Predator’s Gold’. Het verhaal gaat verder waar het vorige eindigde, al zijn er ondertussen al een aantal jaren verstreken. Om het verhaal goed te kunnen begrijpen is het noodzakelijk om de vorige delen uit deze reeks te lezen, anders valt er geen touw aan vast te knopen. De bizarre en onherbergzame wereld die de auteur heeft gecreëerd, voert de lezer mee naar een ongekende wereld. Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur die zijn vertelstandpunt verplaatst naar het personage dat op dat moment noodzakelijk is voor het verhaal.
De dreiging voor Tom en Hester ligt niet zozeer bij de zoektocht naar hun dochter dan wel bij de Groene Storm, een beweging die al jaren onverbiddelijk strijd voert en door vreemde, weinig menselijke wezens wordt geleid. Toch is er in al die jaren dat Tom en Hester in Anchorage verbleven iets veranderd in hun relatie. Hester komt hardvochtiger en strijdvaardiger over. Enerzijds wil ze absoluut haar dochter redden en daarvoor gaat ze – letterlijk – over lijken. Maar anderzijds komt haar vroegere strijdlust weer boven en lijkt ze een duister geheim te hebben dat koste wat kost geheim moet blijven.
Het verhaal heeft heel wat vaart, maar is minder spannend dan de vorige verhalen en volgt een vrij strikt chronologisch vervolg. Er zijn ook minder verhaallijnen die elkaar kruisen of ontmoeten.
Goed voor een aantal uren ontspannen leesplezier.
De reeks werd heruitgegeven – nu met de oorspronkelijke Engelse titels – naar aanleiding van de verfilming ervan.

Pol Van Damme - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Philip Reeve   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Mortal Engines

Jaartal
2019

ISBN
9789000363230

Aantal pagina's
317

Prijs
€15,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Infernal Devices

Vertaler(s)
Jacques Meerman