In het Sprookjesbos

Coverafbeelding van: In het Sprookjesbos

Trefwoord(en)
sprookjes
sprookjesfiguren
verdwalen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Muis komt aan in het Sprookjesbos. Zijn neefjes wonen daar en die geven een feest. Zijn vriend Kraai helpt hem zijn weg te vinden. Zo’n bezoek aan het Sprookjesbos is ook niet zo gemakkelijk. Het is best bijzonder om al aan het begin van je tocht heksen te zien aan de poort of een slapend Doornroosje die nog steeds niet is uitgerust of paddenstoelen die muziek maken. De muziekkabouter raadt Muis aan om het notenspoor te volgen, maar dat is natuurlijk buiten Eek de eekhoorn gerekend die graag noten eet. Eek raadt hem aan om in de dansende schoentjes te kruipen. Zal Muis zijn neefjes vinden en welke vreemde figuren staan hem nog allemaal te wachten?

De Efteling heeft een hele reeks ‘Gouden Boekjes’ met de afzonderlijke sprookjes in, maar ‘In het Sprookjesbos’ is een ‘Blinkend Boekje’ dat over het beroemde sprookjesbos zelf gaat. Dit boekje verscheen eerder in 2009 als een Gouden Boekje. Nu verschijnt het als een ‘Blinkend Boekje’. De reeks Blinkende Boekjes is nog relatief recent in vergelijking met de Gouden Boekjes en typeren zich volgens de uitleg door het feit dat ze geschreven worden door getalenteerde schrijvers. Misschien heeft het nieuwe jasje daarmee te maken. Al kan je je de vraag stellen in hoeverre het handig is om een reeks daarin te onderscheiden. Feit blijft dat de Efteling en uitgeverij Rubinstein dit boekje opnieuw onder de aandacht willen brengen.

Het eenvoudige verhaal lijkt eerder een kapstok om heel wat elementen van het sprookjesbos van de Efteling aan bod te laten komen. Het talent van Hans en Monique Hagen zit vooral in de vlotte tekst, met veel dialoog tussen Muis en Kraai en de Eftelingbewoners. De zinnen zijn geregeld rijmend, maar zonder dat het dwingend wordt. Ze klinken leuk tijdens het voorlezen. De illustraties zijn niet bijzonder en eerder nostalgisch, maar ze geven de authentieke sfeer van het sprookjesbos mooi weer. Ze zijn dan ook van de hand van een van de ontwerpers van de Efteling.

Op zichzelf springt dit boekje er niet uit, maar voor jonge Eftelingfans is het wel fijn om een stukje van het sprookjesbos ook thuis te beleven en samen te praten over wat ze in de Efteling zagen en in het boek herkennen.

Marjolein Noé - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Hans Hagen   
Monique Hagen   

Illustrator
Sander de Bruijn

Uitgeverij
Rubinstein   


Reeks
Blinkend Boekje

Jaartal
2017

ISBN
9789047624042

Aantal pagina's
32

Prijs
€8,95