In de voorste linie
Trefwoord(en)
WO II
gevecht
vrouwen
vriendschap
vertrouwen
overleven
oorlog
Genre
leesboek
Vanaf
16 jaar
Rio, Rainy en Frangie zijn drie jonge meisjes die rond 1942 besluiten vrijwillig het Amerikaanse leger in te gaan. Alle drie hebben ze nog nooit een geweer vast gehad en hebben ze geen idee wat hen te wachten staat. Toch hebben ze reden genoeg om mee te vechten in de Tweede Wereldoorlog. Na een lange basistraining worden ze in de Tunesische woestijn gedropt. Daar is ondertussen een rampzalige strijd bezig tussen de Amerikanen en de Britten aan de ene kant en de Duitsers en de Italianen aan de andere kant. De drie jonge vrouwen dragen hun steentje bij aan de gevechten. Maar welke gevolgen zullen hun daden hebben?
In de voorste linie is een krachtig boek dat aanzet tot reflectie. Het leest als één van de vele waarheidsgetrouwe romans rond de Tweede Wereldoorlog. Alleen is er een bijzonder fictief element doorheen het verhaal geweven: vrouwen nemen deel aan de gevechten. Toch vergeet je als lezer vaak dat dit een verzonnen bijdrage van de auteur is. Michael Grant slaagt er in om zijn personages en de situaties waarin ze zich bevinden uitzonderlijk natuurlijk te beschrijven. Dit maakt het gedachte-experiment nog uitdagender. Waarom vochten vrouwen niet mee tijdens de wereldoorlogen? Horen vrouwen niet thuis op het slagveld? En nog frappanter: zijn mannen net zo overdonderd door de oorlog als vrouwen zouden zijn? In het boek zijn antisemitistische, racistische of vrouwonvriendelijke uitspraken niet ongewoon. De meeste mannelijke soldaten moeten niets hebben van de vrouwelijke hoofdpersonages. Hoewel de hoofdpersonages elkaar voor het grootste deel van boek niet ontmoeten, moeten ze alle drie gelijkaardige obstakels overwinnen. De weergave van de toenmalige (bekrompen) tijdsgeest laat het verhaal nog geloofwaardiger overkomen. Wat het boek echt bijzonder maakt is de psychologie achter de personages. De vrouwen merken dat hoewel zij als het zwakke geslacht gezien worden de mannelijke medesoldaten net zo bang zijn voor en onvoorbereid zijn op wat hen te wachten staat in de frontlinie. Maar ook de vermenselijking van de vijand is aangrijpend. De scene waarin Rio voor het eerst een soldaat moet neerschieten is adembenemend beschreven. Wat Grant probeert duidelijk te maken is dat elke soldaat, ongeacht geslacht, religie of huidskleur zwakke én sterke momenten kent, nood heeft aan kameraadschap en van tijd tot tijd wil kunnen wegdromen. Hij slaagt hier grandioos in.
In de voorste linie is een aanrader van formaat voor elke lezer die niet bang is van een thema dat enige (zelf)reflectie vergt.
Mathilde Lemm - juni 2017
Auteur
Michael Grant
Uitgeverij
HarperCollins
Jaartal
2017
ISBN
9789402723205
Aantal pagina's
413
Prijs
€15
Vertaald uit
Engels
Originele titel
Front Lines
Vertaler(s)
Erica van Rijsewijk