In de sterren geschreven

Coverafbeelding van: In de sterren geschreven

Trefwoord(en)
volksverhalen
legenden
mythen
geschiedenis
culturen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Dit luxueus ogende verhalenboek met linnen kaft, gouden opdruk en gouden schutbladeren verdient je aandacht.
Het bevat 23 verhalen, allen geïnspireerd op de sterrenhemel en zijn -beelden. De verhalen zijn heel divers en komen uit verschillende werelddelen en culturen: het oude Griekenland, Noord- en Zuid-Amerika (de Inuits, de Cherokee, de Anishinaabe, de Navajo en de Inca’s), Afrika (het oude Egypte en het Khoisanvolk), Azië (de Soemerische beschaving, India en China) en Australië en Oceanië (de Maori, Tonga en de Aboriginals).
De onderwerpen zijn al even divers als hun afkomst. Sommige zijn (deels) gekend, zoals de legende van het Gulden Vlies met Jason en zijn Argonauten, of de tien werken van Herakles. Maar de meeste verhalen zijn nieuw en ongekend bij het ruimere publiek. Wat de nieuwsgierigheid aanwakkert en het plezier van het (voor)lezen verhoogt.
Wat het boek onderscheidt van andere verhalenbundels, is het uitgangspunt dat alle verhalen hun basis vinden in de sterren en de -beelden en dat ze uit vele culturen komen. Elk verhaal begint telkens met een korte intro, waarin het sterrenbeeld waarop het verhaal is gebaseerd beknopt beschreven wordt.

Een nadeel van de veelheid en daardoor de (korte) lengte van de verhalen is wel dat er weinig uitweiding mogelijk is. Waardoor je soms diepgang en cohesie mist.
De verhalen zijn meesterlijk geïllustreerd. De kleurrijke, gestileerde prenten passen perfect bij het multiculturele karakter van dit boek. Zij verbeelden de verhalen op een licht geabstraheerde wijze, waardoor ze een zekere magie uitstralen. Ze geven het boek, samen met de algehele vormgeving, ongetwijfeld een meerwaarde. 

Eric Vanthillo - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Anita Ganeri

Illustrator
Andy Wilx   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2019

ISBN
9789047711360

Aantal pagina's
96

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Star Stories

Vertaler(s)
Jesse Goossens