Ik zie jou, zie jij mij?

Coverafbeelding van: Ik zie jou, zie jij mij?

Trefwoord(en)
ontmoetingen
stad
leven
zien
mensen

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

De poëtische taal van Goeminne die voorzichtig beschrijft maar meer doet vermoeden en de dromerige illustraties van Verster die veel meer tonen dan je op het eerste gezicht ziet, zijn het perfecte duo voor dit intrigerende verhaal dat eigenlijk geen verhaal is. Maar eerder vele eindjes die elkaar al dan niet voorzichtig raken.
Je leest en ziet een dag op een plein in een stad. Het begint rustig met een dame op een bankje met een boterham met speculaas met aan haar voeten een hond. Wat verder een man met fris gepoetste tanden, een liedje in zijn hoofd en licht in zijn ogen. Dan is er ook nog een jongen op weg naar school die liever bij de fontein zou blijven. Hij droomt al zo lang van een hond. En zijn moeder van een man… Geleidelijk vult het plein zich en alles komt tot leven. Met soms een ontmoeting maar vaak meer gedachten en dromen. Ogenschijnlijk kleine acties in de ogen van anderen, worden soms grote daden voor wie het zelf beleeft. Uiteindelijk zal het plein weer leeglopen en zal iedereen huiswaarts keren. Met nieuwe dromen of plannen die nog uitgevoerd moeten worden. Want morgen is er weer een dag, zoals er nog nooit een is geweest. …
Dit is een intuïtief prentenboek dat je aanspreekt op je verbeelding en op je eigen manier van kijken, observeren en associëren. Speciaal daarvoor is er ook nog een epiloog die je rechtstreeks aanspreekt en je aanzet tot denken.
De poëtische tekst beschrijft met zuinige maar rake woorden. Je leest fragmentarische gebeurtenissen die toch in elkaar haken tot kleine verhalen.
De illustraties van Verster vullen deze verhalen mooi aan. In zijn gekende stijl van zachte kleuren en oude vondsten die mooi bij elkaar geplakt zijn tot opvallende collages geeft hij de voortgang van de dag op het plein mee vorm. Je raakt niet uitgekeken op zijn prenten, je ontdekt verhaal na verhaal en verzint er nog zoveel meer bij. Alleen jammer van het kleine formaat. Want vele details zouden beter tot hun recht komen op een groter formaat van pagina’s.
Dit is geen boek als dertien in een dozijn, maar een opvallend en origineel werk dat je aandacht verdient. Het zuigt je op in een wereld waarin het gewone niet gewoon is. Waarin details als miniatuurtjes aan je voorbij trekken en je zelf verhalen ontdekt en verzint.

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Siska Goeminne   

Illustrator
Alain Verster

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2015

ISBN
9789462910584

Aantal pagina's
86

Prijs
€16,50